Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van Stichting Sociale Zorg te Geldermalsen, 1960 - 1971
0826 Archief van het stadsbestuur van Culemborg, 1318 - 1813
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding
Inventaris
2.6. Regestenlijst
R354 Adriaen van Dreumel, richter te dezer zake, Gerit van Everdingen, Dirck van Cothen, Herberen Willemszoon en Henrick van Kuyck, wegens gebrek optredend als schepenen te Culenborch, oorkonden, dat Aernt Harmanszoon overgedragen heeft aan Anthonis Janszoon een huis in de Nystadt aan de Naeld.
Oorspr. (Inv. no. 1430) met de geschonden zegels van den 1en en den 3en oorkonder in groene was. De zegels der andere oorkonders zijn verloren.
0826 Archief van het stadsbestuur van Culemborg, 1318 - 1813
2. Inventaris
2.6. Regestenlijst
R354
Adriaen van Dreumel, richter te dezer zake, Gerit van Everdingen, Dirck van Cothen, Herberen Willemszoon en Henrick van Kuyck, wegens gebrek optredend als schepenen te Culenborch, oorkonden, dat Aernt Harmanszoon overgedragen heeft aan Anthonis Janszoon een huis in de Nystadt aan de Naeld.
Oorspr. (Inv. no. 1430) met de geschonden zegels van den 1en en den 3en oorkonder in groene was. De zegels der andere oorkonders zijn verloren.
Datering:
1524 April 12
NB:
Met transfix d.d. 1598 Juli 2, waarbij een rente uit dit huis wordt gevestigd ten behoeve van het St. Petersgasthuis. Aan dezen brief zijn gehecht de brieven van 1523 Maart 11 en 1526 Juli 23
(zie Reg. nos. 350, 359).

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
57