
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inleiding
- Inventaris
De aanstelling van de Raad geschiedde vroeger door de richter. Dit blijkt uit een akte van 1 maart 1464, waarbij Johan van Rossum, sedert 1458 zelf pandhouder van de ambtmannie van Nederbetuwe en het richterambt van Tiel en Zandwijk, het richterambt in pandschap uitgeeft aan drie personen * . In de akte komt de volgende zinsnede voor:
Hoe de richter aan dit recht gekomen is, is niet gebleken.In 1597 is aan deze wijze van verkiezing een eind gekomen.
Op 22 maart van dat jaar sloten de Staten van Gelderland een verdrag met de richter, houdende, dat deze laatste een dubbeltal van regeringspersonen zou voordragen, waaruit het Hof de benoeming zou doen * .
Na de dood van Willem III in 1702 kwam, ingevolge de resolutie van de Landdag van 8 april 1702, de bestelling van de regering der steden opnieuw aan de magistraten.
meer informatie over MAIS-(M)DWS