Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen afdelin...
x2131 Archief van het gemeentebestuur van Ophemert, 1818 - 1941
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

2131 Archief van het gemeentebestuur van Ophemert, 1818 - 1941
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis
1.2. Inventarisatie
2131 Archief van het gemeentebestuur van Ophemert, 1818 - 1941
1. Inleiding
1.2. Inventarisatie
Na de opheffing van de gemeente Ophemert in 1978 werd het archief overgedragen aan de gemeente Neerijnen. Het archief heeft een omvang van 5, 5 strekkende meter.
De chronologische ordening is gebaseerd op het rubriekenstelsel, waarbij de ingekomen en minuten van uitgaande stukken met de agenda werden bewaard. Met ingang van 1 januari 1942 werd in de gemeente Ophemert het registratuurstelsel ingevoerd.
Tijdens de inventarisatie van het archief van de gemeente Ophemert over de periode 1982 door de heer G.S. van Lenning werd een gedeelte van het archief van vóór 1942 volgens de code bewerkt en opgenomen in het archief over de periode 1940-1969. Tijdens de inventarisatie in 1995 werden deze laatstbedoelde stukken weer geordend volgens het rubriekenstelsel en in het archief over de periode 1818-1941 ingevoegd. In 1995 werd het archief in grote wanorde aangetroffen. De stukken behorende tot de diverse rubrieken lagen door elkander heen, daarnaast waren in sommige gevallen 'dossiers' aangelegd. Tijdens de evacuatie in februari 1995-gelet op de dreigende overstroming van de Tielerwaard-geraakte het archief opnieuw in wanorde, waardoor de inventarisatie vertraagd werd. In 1999 werd uit de nalatenschap van een particulier circa 0, 5 strekkende meter losse archiefstukken verkregen. Onduidelijk is hoe deze stukken in particulier bezit zijn terecht gekomen. Daar waar mogelijk zijn de stukken in bestaande inventarisnummers ingevoegd. Waar dat niet mogelijk bleek is ervoor gekozen met 'a'-nummers om de hoeveelheid tot een minimum te beperken.
Een gedeelte van de archiefbescheiden verkeert tengevolge van vochtschade in slechte materiële staat. Tengevolge van oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog is het archief van vóór 1946 grotendeels verloren gegaan. Het archief berustte op dat moment in de steenfabriek die grote schade opliep tijdens de gevechtshandelingen.
1.2.1. Rubrieken
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1818 - 1941
Plaats:
Ophemert, Zennewijnen
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1818 - 1941
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
7,50
Openbaarheid:
onbeperkt
Gemeente:
Neerijnen
Locatie:
Ophemert, Zennewijnen
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS