Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen afdelin...

2131 Archief van het gemeentebestuur van Ophemert, 1818 - 1941

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis
2131 Archief van het gemeentebestuur van Ophemert, 1818 - 1941
1. Inleiding
1.1.
Geschiedenis
'...gemeente in den Tielerwaard, provincie Gelderland, Benedendistrikt, kwartier en arrondissement Tiel, kanton Geldermalsen (8 k.d., 25 m.k., 9 s.d.); palende N. en N.O. aan de gemeente Wadenoijen, O. en Z.O. aan de Waal, Z. aan Varik, Z.W. en W. aan OpIJnen en Est. Deze gemeente bestaat uit de heerlijkheid Op-Hemert en Zennewijnen, beslaat, volgens het kadaster, eene oppervlakte van 1624 bunder, 91 vierkante roeden, 26 vierkante ellen, telt 169 huizen, bewoond door 169 huisgezinnen, uitmakende eene bevolking van ruim 980 inwoners, die meest hun bestaan vinden in den landbouw. De Hervormden, die hier ruim 880 in getal zijn, maken de gemeente van Ophemert-en-Zennewijnen uit, welke te Op-Hemert eene kerk heeft. De R.K. van welken men er ongeveer 80 aantreft, worden tot de statie van Varik gerekend. De 20 Israelieten, die er wonen, behooren tot de ringsynagoge van Tiel. Men heeft in deze gemeente eene school te Ophemert, die gemiddeld door een getal van 120 leerlingen bezocht wordt.
Het dorp Op-Hemert ligt 1 uur Z.W. van Tiel, 2 uur Z.O. van Geldermalsen, aan den Waaldijk. Er bestaat hier geen eigenlijke kom van het dorp, dewijl de huizen voor het meerendeel door de geheele gemeente verspreid zijn. Echter is er eene soort van buurt bij de kerk, bestaande in de predikantswoning, het Gemeentehuis, eene herberg, de Gouden Leeuw genaamd, eene groote boerderij, benevens een tweetal boerenwoningen.
De kerk, die vóór de Reformatie aan den H. Lambertus was toegewijd, bevat de begraafplaats der Heeren en Vrouwen dezer heerlijkheid. De opgang der predikstoel is in het koor der kerk, zoodat de deur daarvan van achteren geplaatst is. Zij is van eenen toren voorzien, doch heeft geen orgel...' aldus Van der Aa in 1844. * 
De gemeente Ophemert was samengesteld uit de kernen Ophemert en Zennewijnen. Na de gemeentelijke herindeling ingaande 1 januari 1978 werd Ophemert bij de nieuwgevormde gemeente Neerijnen gevoegd. Het grootste gedeelte van de kern Zennewijnen ging over naar de gemeente Tiel.
Het hoofdmiddel van bestaan tijdens de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw was de landbouw. Daarnaast werd ook op bescheiden schaal werk gevonden in de steenbakkerij van de firma Seret, in de plaatselijke middenstand en in de fabriek van de Firma van der Wal. De economische crisis van de jaren dertig zorgde ook in Ophemert voor veel armoede. Via werkverschaffingsprojecten werd getracht werklozen tijdelijk aan werk te helpen. Desondanks moesten velen een beroep doen op ondersteuning van overheidswege.
De meidagen van 1940 werden zonder veel schade doorgekomen. Anders werd het aan de einde van de oorlog. Vanaf oktober 1944 lagen geregeld huizen onder geallieerd kanonvuur, waarbij veel schade werd opgelopen en verscheidene inwoners om het leven kwamen.
1.1.1. Literatuur
1.2. Inventarisatie

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt, uitzonderingen per inventarisnummer aangegeven
Omvang in meters:
7,50