Archieven

 

Uw zoekacties: Bevolkingsregister gemeente Wadenoijen 1870-1880 (dorp Drumpt)

1214 Archief van de Tielse Kruisvereniging en voorgangers, (1951) 1973 - 1994

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
1214 Archief van de Tielse Kruisvereniging en voorgangers, (1951) 1973 - 1994
Inleiding
2. Context
2.2.
Institutionele geschiedenis / Biografie
Oorspronkelijk waren er in Tiel twee instellingen, de Provinciale Gelderse Bond Het Wit-Gele Kruis, van Rooms-katholieke origine en de vereniging Diaconessen Wijkverpleging Het Groene Kruis, van protestantse origine. Door wetgeving en de wens tot centralisatie en schaalvergroting werden de ‘twee kleuren’ in praktische zin tot elkaar veroordeeld en fuseerden per 1 januari 1976 tot de Stichting Tielse Kruisvereniging.
De bovenlokale organisatie van het Kruiswerk in Nederland veranderde in de jaren tachtig en begin negentig, men was op zoek naar schaalvergroting. De kruisverenigingen gingen samenwerken, om te beginnen de verenigingen van Tiel en Buren. ook wel Basiseenheid Tiel-Buren genoemd, later kwam daar Maurik bij. In 1988 gingen de regionale kruisverenigingen van de Bommelerwaard, West-Betuwe en Tiel-Buren op in de Districtskruisvereniging Rivierenland. De Districtskruisvereniging nam de AWBZ-taken, werkgeverschap en gebouwenbeheer over van de plaatselijke kruisverenigingen, die wel bleven bestaan, maar nog een beperkt takenpakket over hadden. In 1993 werd de vereniging omgezet in een stichting, de Stichting Kruiswerk Rivierenland, waarin kruiswerk en maatschappelijk werk / gezinszorg opgingen. Voor het Kruiswerk werd Kruisvereniging Rivierenland opgericht, die onder de stichting hoorde. Met de oprichting van de regionale thuiszorg organisaties zoals de SKR werd in 1992 de Provinciale Kruisvereniging Gelderland opgeheven. Weer later werd de SKR gewijzigd in: Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR). In enkele plaatsen zijn de plaatselijke kruisverenigingen blijven bestaan, maar met een beperkt takenpakket.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
na 20 jaar; persoonsgegevens na 75 jaar
Omvang in meters:
0,40
Toegangstitel:
B. van Dijk, inventaris van het archief van de Tielse Kruisvereniging en voorgangers (1951) 1974-1994
Categorie: