Alle bestanden

Uw zoekacties: Zaltbommelse almanak
x2115 Archief van de Nederlandse Hervormde Jeugdraad te Deil, 1949 - 1970
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

2115 Archief van de Nederlandse Hervormde Jeugdraad te Deil, 1949 - 1970
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Inleiding
2115 Archief van de Nederlandse Hervormde Jeugdraad te Deil, 1949 - 1970
1. Inleiding
De oprichting van de jeugdraad was een initiatief van de N.H. gemeente Deil. In de jeugdraad zaten vertegenwoordigers van de kerkenraad, meisjesvereniging, de jongelingenvereniging, jongensclub, jonge kerk (jonge lidmaten), de zondagsschool en het kerkkoor. Op 11 oktober 1947 werd een voorlopig bestuur gekozen. Voorzitter werd dominee De Vries. *  .
Uit het jaarverslag over 1947-1949 blijkt de aanleiding tot de oprichting van de jeugdraad. De jongensclub en de meisjesvereniging hadden het plan geopperd een bazar te organiseren vanwege de financiële moeilijkheden waarin de meeste kerkelijke verenigingen verkeerden. September 1947 werd besloten dat alle kerkelijke verenigingen aan de bazar zouden deelnemen en waarbij op de eerste bijeenkomst werd besloten de 'bazarcommissie' om te zetten in een jeugdraad die zich zou richten op jeugdaangelegenheden. De bazar zelf vond plaats op 28 en 29 november 1947. Op kerstavond werd een wijdingsdienst voor de verenigingen en verdere belangstellenden gehouden. Op 12 september 1948 werd het reglement vastgesteld waarna op 7 december de leden door de kerkenraad werden benoemd.
Op 25 augustus 1970 nam de kerkenraad het besluit de jeugdraad op te heffen met het argument dat deze niet langer functioneerde. De opheffing was onder voorbehoud. Wanneer de gelegenheid zich voordeed, kon men tot heroprichting besluiten. De archiefstukken werden aangetroffen in het archief van de N.H. gemeente Deil.
Kenmerken
Datering:
1949 - 1970
Dekking in tijd:
1949 - 1970
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Plaats:
Deil
Omvang in meters:
0,12
Openbaarheid:
onbeperkt
Gemeente:
Geldermalsen
Locatie:
Deil
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS