Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

3132 Archief van de Vereniging het Wit Gele Kruis Ammerzoden, (1920) 1921 - 1990 (1993)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Kruisvereniging Ammerzoden 1920 - 1990
3132 Archief van de Vereniging het Wit Gele Kruis Ammerzoden, (1920) 1921 - 1990 (1993)
Inleiding
1.
Kruisvereniging Ammerzoden 1920 - 1990
Volgens het oudste register met jaarverslagen en notulen van de algemene ledenvergaderingen werd op 22 juni 1920 door pastoor Trienekens en een achttal dames besloten om een Wit-Gele Kruisvereniging op te richten. De vereniging in oprichting ging direct van start. Bisschoppelijke goedkeuring werd op 23 juni 1921 verkregen, gevolgd op 19 september door de Koninklijke goedkeuring. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de meeste archiefstukken verloren gingen, is 1 juli 1921 als oprichtingsdatum aangehouden, waarom is niet duidelijk.
Het Wit-Gele kruis was de katholieke tegenhanger van het protestantse Groene Kruis. In de jaren zeventig fuseerden de verschillende landelijke kruisverenigingen tot één organisatie. Vanaf 1977 was er één kruisvereniging zonder kleuraanduiding. Ook bij de plaatselijke afdeling werd het gebruikelijk om te spreken van de ‘kruisvereniging’. Formeel is de Ammerzodense afdeling tot 1991 een Wit-Gele Kruis afdeling geweest.
Vanaf de jaren zeventig veranderde organisatie van de gezondheidszorg in Nederland drastisch. Ook de kruisverenigingen kregen te maken met schaalvergroting. Op landelijk, provinciaal en regionaal niveau veranderde de organisatie meerdere malen. Uiteindelijk is in 1989 besloten om de plaatselijke vereniging in Ammerzoden met ingang van 1 januari 1991 op te heffen. De taken werden overgenomen voorzover dat nog niet gebeurd was door een regionale vereniging voor het gehele Gelderse rivierengebied.
In 1998 is er in Ammerzoden opnieuw een kruisvereniging opgericht welke resorteert onder de Kruisvereniging Rivierenland.
2. Archief
Literatuur
G.B. Jansen, Provinciaal Kruiswerk in Gelderland, Zevenaar 1991.
A. Knoop en K. Schuiringa, Door allen voor allen, een heerlijk streven! Een kleine geschiedenis van het kruiswerk in Nederland naar aanleiding van de herbouw van een wijkgebouw van het groene Kruis in het Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem 1998.

Kenmerken

Datering:
(1920) 1921 - 1990 (1993)
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,12
Categorie: