Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

1499 Archief van het Elisabeth Weeshuis te Culemborg, 1560 - 1952

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van het Elisabeth Weeshuis
Stichting
Financiën
1499 Archief van het Elisabeth Weeshuis te Culemborg, 1560 - 1952
Inleiding
De geschiedenis van het Elisabeth Weeshuis
Financiën
Het Culemborgse weeshuis is wellicht de duurste weeshuisstichting uit de Nederlandse geschiedenis. Met de bouw van het huis alleen al was een bedrag van rond de 13.000 gulden gemoeid. Daarnaast kreeg het huis een beginkapitaal van ongeveer 32.000 gulden mee, belegd in rentes en gronden. Het Culemborgse weeshuis is altijd uit eigen middelen gefinancierd, zonder overheidssubsidies of collectes. Het beheer over de financiën berustte vanouds bij de rentmeester van de instelling.
De initiële rijkdom ten spijt, waren de financiën in de eerste eeuwen van het bestaan van het weeshuis een doorlopende bron van zorg. In de jaren zeventig van de zestiende eeuw, de beginjaren van de opstand tegen Spanje, kwamen de rentebetalingen maar mondjesmaat binnen. In de zeventiende eeuw ging het weeshuis een eigen boerderij exploiteren, op landerijen die vooral eind zestiende eeuw waren verworven. Deze boerderij werd in 1684 opgedoekt bij gebrek aan rendement. Eind zeventiende en begin achttiende eeuw raakte het weeshuis financieel aan de grond als gevolg van het wanbeleid van de graven van Culemborg, de grootste schuldenaars van het weeshuis. Verlichting kwam pas in 1720, toen de graaf zijn graafschap voor veel geld van de hand deed. Onder de nieuwe eigenaars ervan, het Kwartier van Nijmegen (een regionaal bestuursorgaan) keerden de financiën van het weeshuis ten goede. Vanaf het midden van de achttiende eeuw, toen het opnamebeleid werd aangescherpt, werden jaar na jaar forse bedragen weggezet. Sindsdien is geld nooit meer een probleem geweest.
Het bestuur
Interne leiding
Kinderen
Het archief van het Elisabeth Weeshuis
Dankwoord
Aanvulling
Voornaamste literatuur
Overzicht van weeshuisfunctionarissen
Protectoren
Secretarissen
Rentmeesters
Binnenvaders en -moeders

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbekend
Omvang in meters:
21