Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881
x0218 Archief van Nederlands Hervormde gemeente Tiel, 1602 - 2010
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0218 Archief van Nederlands Hervormde gemeente Tiel, 1602 - 2010
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van de hervormde gemeente Tiel
1.2. De kerkeraad
1.3. De diaconie
1.4. De kerkelijke commissie
1.5. De kerkgebouwen der hervormde gemeente
1.6. Geschiedenis van de archieven
1.7. Verantwoording van de inventarisatie
0218 Archief van Nederlands Hervormde gemeente Tiel, 1602 - 2010
1. Inleiding
1.7. Verantwoording van de inventarisatie
Van de overgedragen bescheiden van de Hervormde Gemeente Tiel hebben de in deze inventaris beschreven archieven een omvang van ca. 13 meter. Drie meter is geselecteerd ter vernietiging en ca. 2 meter dateert na 1965.
De datering in (1582) 1603-1965 (1986). Het oudste stuk dateert uit 1603 waarin retroacta vanaf 1582 zijn opgenomen. Als eindjaar is 1965 gekozen omdat per 1 januari 1966 ook de kerkelijke commissie de nieuwe kerkorde aanvaard had zodat deze commissie opgeheven werd en er een nieuwe organisatiestructuur in werking trad. 1986 is de jongste datering die gevonden is in een van de registers die ook na 1965 in gebruik zijn gebleven.
Bij de opzet van de inventaris is zoals gebruikelijk gekozen voor een indeling naar archief van resp. kerkeraad, diaconie en kerkelijke commissie omdat dit duidelijk te onderscheiden archiefvormers zijn. Verder is gebruik gemaakt van richtlijnen opgesteld door de Nederlandse Hervormde Kerk *  . Dit laatste heeft dan voornamelijk betrekking op de indeling in "Stukken van algemene aard" en "Stukken betreffende bijzondere onderwerpen" en op de vernietiging. Verder zijn ander inventarissen uit de serie Kerkelijke Archieven van de Archiefdienst Nederlandse Hervormde Kerk als voorbeeld gebruikt.
Er is voor gekozen om zo min mogelijk archiefjes apart op te nemen. Zo is het archiefje van het college van ouderlingen, zijnde een college van een deel van de kerkeraad, opgenomen in het archief van de kerkeraad. Evenzo zijn de bescheiden van het kiescollege ondergebracht onder de rubriek "Ambtsdragers" daar hun taak het benoemen van leden van de kerkeraad is.
Hetzelfde is het geval bij het archief van de diaconie. De diakenen hadden het bestuur en beheer in handen van de diaconiebevaarschool, het "Overasseltfonds", de stichting "Hoogendijk van Domselaar" en de gezinsverzorging zodat ervoor gekozen is om deze archieven onder de rubriek "Bedeling en maatschappelijk werk" te zetten.
Daar het de kerkelijke commissie zoals eerder vermeld de taken en het archief van de kerkmeesters had overgenomen zijn de bescheiden afkomstig van de kerkmeesters dus opgenomen in het archief van de kerkelijke commissie.
In 2017 zijn aan de inventaris stukken toegevoegd die voorheen in een aparte toegang 0043: begraafplaats Ter Navolging zaten. Deze stukken, voornamelijk grafregisters, behoren echter tot het archief van de Hervormde gemeente Tiel. De stukken zijn in deze toegang te vinden onder de inventarisnummers 1200-1215.
1.8. Literatuur
Kenmerken
Datering:
1602 - 2010
Plaats:
Tiel
Dekking in tijd:
1602 - 2010
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
21,75
Openbaarheid:
Onbeperkt
Toegangstitel:
7
Gemeente:
Tiel
Locatie:
Tiel
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS