Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881
x0218 Archief van Nederlands Hervormde gemeente Tiel, 1602 - 2010
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0218 Archief van Nederlands Hervormde gemeente Tiel, 1602 - 2010
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van de hervormde gemeente Tiel
1.2. De kerkeraad
0218 Archief van Nederlands Hervormde gemeente Tiel, 1602 - 2010
1. Inleiding
1.2. De kerkeraad
De kerkeraad bestond in 1618 uit de predikanten, 6 ouderlingen en 4 diakenen. Onder deze leden vindt men van begin af aan burgemeesters en schepenen maar pas vanaf 1681 wordt melding gemaakt van verkiezingen van leden uit de magistraat q.q. tot ouderling. De kerkeraad vulde zichzelf jaarlijks aan. Op tweede Paasdag werden de nieuwe leden voor een jaar gekozen.
De taken van de kerkeraad zijn: het beroepen van predikanten, het vaststellen van de tijd en plaats van kerkdiensten (na overleg met de magistraat), de pastorale zorg (huisbezoek, aanstellen van ziekenroosters en cathechiseermeesters), het bijhouden van doop-, trouw- en begraafboeken, de censura morura i.v.m. Heilig Avondmaal, het vaststellen van de winter- en zomercedullen van de armen die bedeling zouden krijgen, het afhoren van de diaconierekeningen en behartigen van alle verdere zaken die de belangen der gemeente raken.
Met het invoeren van het reglement op de kerkeraden in 1830 werd de kerkeraad onderscheiden in een brede of algemene kerkeraad en een bijzondere kerkeraad (vanaf 10 september 1951 *  consistorie genaamd). De laatste bestond slechts uit predikanten en ouderlingen; geen diakenen. De diakenen vergaderden alleen mee als er diaconale zaken aan de orde waren. Sinds het reglement van 1871 werden ouderlingen en diakenen gekozen door een college van gemachtigden dat werd gekozen uit stemgerechtigde lidmaten. Deze gemachtigden vormden met de algemene kerkeraad het kiescollege, dat tot het benoemen van ambtsdragers en het beroepen van predikanten bevoegd was. In 1951 werd het kiescollege opgeheven *  .
In 1929 *  vormen de ouderlingen een college dat zelfstandig vergadert en notulen maakt. Het doel van dit college is het verbeteren van de contacten tussen de ouderlingen, eensgezind optreden in de kerkeraad m.b.v. een woordvoerder door bespreking van zaken vooraf, grieven over het kerkelijk leven onderzoeken en afhandelen en aanmerkingen op een predikant met die predikant zelf bespreken i.p.v. in de algemene kerkeraad.
Met de overgang op de nieuwe kerkorde in de jaren 1951-1965 wordt ook het breed moderamen ingevoerd dat het dagelijks bestuur vormt van de Hervormde Gemeente. Het bestaat uit de predikanten, de scriba van de kerkeraad en de voorzitters van de kerkeraad, diaconie en kerkelijke commissie. Dan doen ook de wijkgemeenten hun intrede. De gemeente wordt onderverdeeld in 6 sectoren met elk 3 wijken *  . Elk van de drie predikanten is verantwoordelijk voor 2 sectoren. Elke sector telt 2 ouderlingen die samen met de predikant het consistorie van die sector vormen. Aan het hoofd van een wijk staat een wijkhoofd dat bijgestaan wordt door een aantal haspa's; lidmaten die HAnd- en SPAndiensten verrichten voor de kerk.
1.3. De diaconie
1.4. De kerkelijke commissie
1.5. De kerkgebouwen der hervormde gemeente
1.6. Geschiedenis van de archieven
1.7. Verantwoording van de inventarisatie
1.8. Literatuur
Kenmerken
Datering:
1602 - 2010
Plaats:
Tiel
Dekking in tijd:
1602 - 2010
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
21,75
Openbaarheid:
Onbeperkt
Toegangstitel:
7
Gemeente:
Tiel
Locatie:
Tiel
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS