Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881
2185 Archief van het gemeentebestuur van Est en Opijnen, 1939 - 1977
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
Geschiedenis van het archief
2185 Archief van het gemeentebestuur van Est en Opijnen, 1939 - 1977
Geschiedenis van het archief
Het archief is ten tijde van de evacuatie in de Tweede Wereldoorlog door de duitsers over de vloer gestrooid, veel stukken zijn vertrapt en vernield. De belangrijke archiefstukken (bevolkingsregisters, rekeningen en kadastrale registers) lagen in de kluis en zijn ongeschonden gebleven. Op 100 meter afstand van het gemeentehuis is een V1 gevallen en ook dat heeft de toestand van het archief er niet veel beter op gemaakt.

In 1955 bleek het archief gedesorganiseerd. Ten tijde van de aanwezigheid van secretaris Bregman werd het archief in de periode 1955-1957 opnieuw geordend.

Een verslag van de provinciale archiefinspectie meldt in 1973 het volgende over de toestand van het archief: de archiefbewaarplaats wordt gevormd door een klein kluisje op de secretarie dat slecht een deel van de archivalia kan bevatten. Het merendeel van de 19e eeuwse archivalia bevindt zich op de zolder van het gebouwtje. In 1970 is verzocht overtollige stukken uit het kluisje te verwijderen en de andere bescheiden praktischer op te stellen. Hierdoor zou er ruimte vrijkomen voor de oudere notulen van de Raad en het College die in een niet-brandvrije kast waren aangetroffen. Ook werd er aangedrongen op het stofvrij en ordelijk opstellen van bescheiden op de zolder het het verwijderen van brandbare zaken. In 1973 blijkt de orde op de zolder nog steeds ernstig verstoord. Op de zolder werden ook de notulen van de Raad en het College aangetroffen. Die zijn tijdens het inspectiebezoek van 1973 terstond overgebracht naar het kluisje. In 1975 blijkt de toestand sterk verbeterd. Overleg heeft plaatsgevonden over hoe de archivalia die op de zolder staan veilig te bewaren. Er werd informatie verstrekt over de aanschaf van een ruime en solide brandwerende archiefkast.

Bij aanvang van de inventarisatie in 2009 werd er 24 meter aangetroffen, grotendeels niet toegankelijk en niet geordend. Na bewerking is het archief bijna 22 meter groot. Er is ook vernietigd uit het archief, maar met grote terughoudendheid, gezien de incompleetheid van sommige onderdelen van het archief. Bij de bewerking van de begrotingen, rekeningen en grootboeken zijn er wel veel dubbelen aangetroffen. Dubbele stukken zijn uiteraard uit het archief verwijderd. Het archief is materieel verzorgd en waar nodig herverpakt.

Al beginjaar van deze inventaris is voor 1939 gekozen omdat men toen archieftechnisch overstapte naar een zaaksgewijze ordening. In de eerste jaren daarna is nog in aantal gevallen daarvan afgeweken en is toch nog rubrieksgewijs geordend. Dit kan te maken hebben met de onrustige politieke situatie zo net voor de Tweede Wereldoorlog. De correspondentie is in haar oorspronkelijke, rubrieksgewijze ordening terug te vinden onder hoofdstuk 3, de inventarisnummer 513 t/m 517.

Als eindjaar is logischerwijs gekozen voor 1977 omdat vanaf 1978 de zelfstandige gemeente Est en Opijnen werd opgeheven.

Een aantal dossiers kent retroacta van een veel vroegere datum en is er recenter materiaal dan 1977 in dossiers aangetroffen. Indien het kern van de zaak voor 1978 was is besloten de stukken niet te scheiden.

Het archief is grotendeels openbaar, met uitzondering van dossier 247, wat in verband met privacygevoelige informatie pas in 2025 openbaar zal zijn. Wenst u eerder inzage in dit dossier, dient u dan - een met redenen omkleed - verzoek in bij de directeur / streekarchivaris van het Regionaal Archief Rivierenland.

Ria Mink-Gijzen
2013, archivaris.
Kenmerken
Datering:
1939 - 1977
Plaats:
Est en Opijnen
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1939 - 1977
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
22,50
Openbaarheid:
Onbeperkt
Gemeente:
Neerijnen
Locatie:
Est en Opijnen
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS