Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

3280 Archief van harmonie Euterpe te Zaltbommel, 1875 - 1933

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis Harmonie Euterpe is officieel opgericht op 1 januari 1864, nadat op 21 decemebr 1863 een eerste bijeenkomst was gehouden om tot oprichting van een harmonie te komen. Euterpe is het oudste muziekgezelschap, van notabele inwoners (Van Anrooij, Thooft, Philips, Van de Werken) van Zaltbommel. Pas in 1902 kreeg men concurentie van de harmonie Generaal Karel van der Heijden die voortkwam uit de gelijknamige schietvereniging en meer een vereniging was van de werklieden. Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw ging het minder met harmonie Euterpe. Na de tweede wereldoorlog werd samenwerking met harmonie Generaal Karel van der Heijden gezocht. In 1954 werd harmonie Euterpe opgeheven.
2. Archief De stukken beschreven in deze inventaris zijn in 1995 en 2008 overgedragen door het Maarten van Rossummuseum, sinds 2008 Stadskasteel Zaltbommel, aan het Streekarchief Bommelerwaard. Over de herkomst is niets bekend. De stukken zullen van meerdere personen afkomstig zijn geweest. Het oudste pamflet van een uitvoering was per post verzonden aan L. Heyligers, lid van het studentengezelschap Bommelia te Leiden (zie archiefblok 3154) en is dus waarschijnlijk via stukken van deze familie bij het museum terechtgekomen. In 2007 ontving het archief een kasboek (3280/10) van de heer Glaudemans uit Zaltbommel, wiens vader penningmeester van de vereniging was geweest.

Kenmerken

Datering:
1875 - 1933
Plaats:
Zaltbommel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1875 - 1933
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,20
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.