Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

3246 Archief van de Zuid-Nederlandsche Bachstichting, 1938 - 1963

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Zuid-Nederlandsche Bachstichting is in 1938 opgericht met een startkapitaal van 750 gulden, grotendeels beschikbaar gesteld door leden van de familie Philips. De stichting stelde zich ten doel om de kennis van de werken van Johan Sebastian Bach te bevorderen en meer concreet minstens een keer per jaar een uitvoering te verzorgen van de Matthaus Passion in de Sint Maartenskerk te Zaltbommel, waarbij de koorpartijen werden verzorgd door het Zaltbommels Mannenkoor en het dameskoor Excelsior. Medewerking van niet leden van deze koren was mogelijk en ook buiten Zaltbommel konden werken van Bach ten gehore gebracht worden. De stichting kwam voort uit een uitvoering van de Matthaus Passion in 1936 door het Zaltbommels Mannenkoor bij gelegenheid van diens 50-jarig bestaan. Een uitvoering die een jaar later werd herhaald. De organisatie van een dergelijke uitvoering en de grote kosten ervan leidden tot de oprichting van een afzonderlijke stichting.
Met uitzondering van de jaren 1940 - 1945 heeft de stichting uitvoeringen verzorgd van de Matthaus Passion tot en met 1963. De kosten en de tekorten op de uitvoeringen werden steeds groter waardoor de stichting genoodzaakt was te stoppen. Na de Tweede Wereldoorlog werden de uitvoeringen steeds grootser, met medewerking van solisten en orkest. Ook volgenden optredens buiten Zaltbommel. In 1986 is de 'traditie' in de Sint Maartenskerk te Zaltbommel hervat door een nieuwe stichting, die tot op heden jaarlijks een uitvoering heeft verzorgd.
Het archief is in 2004 door het Maarten van Rossummuseum in bewaring gegeven. De omvang van het archief bedraagt 0,12 m. (3 nummers). Er zijn beperkingen aan de openbaarheid gesteld.
S.E.M. van Doornmalen, februari 2005.

Kenmerken

Datering:
1938 - 1963
Plaats:
Zaltbommel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1938 - 1963
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,12
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.