Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

3165 Archief van de Oranjevereniging te Zaltbommel, 1909 - 1964

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Oranjevereniging is opgericht in 1909. In het archiefje zijn sporen van activiteiten tot in 1938. Waarschijnlijk is de vereniging opgeheven in de Tweede Wereldoorlog. Direct na de oorlog vond er een heroprichting plaats.
In inventarisnummer 3165/1 is een voorblad van een programma voor een Oranjefeest in 1898 opgenomen, de rest van het stuk is verloren gegaan. Het dateert van voor de oprichting van de vereniging en hoort dus feitelijk niet tot het archief. Maar als curiositeit is het toch opgenomen. Bij de datering van het archief is echter uitgegaan van 1909, het oprichtingsjaar van de vereniging.
De stukken zijn via de gemeente Zaltbommel in 1998 geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard. Kasstukken, dubbele stukken, circulaires, offertes waarop niet is ingegaan, e.d. zijn vernietigd. Het gedrukte programmaboekje in inventarisnummer 3165/17 is een schenking van A. Riebergen uit Zaltbommel in 2010.
De omvang van het archief bedraagt na opschoning 0.36 m. Aan de openbaarheid zijn geen beperkende bepalingen gesteld.
J.J.A. Buylinckx 1998. S.E.M. van Doornmalen 2010.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1909 - 1964
Plaats:
Zaltbommel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1909 - 1964
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,37
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel