Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881
2096 Archief van de Nederlandse Hervormde Gemeente Deil, [1543] 1622 - 1989
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Verantwoording inventarisatie
Inventaris
2.6. Stukken betreffende de heerlijkheid Deil
2096 Archief van de Nederlandse Hervormde Gemeente Deil, [1543] 1622 - 1989
2. Inventaris
2.6.
Stukken betreffende de heerlijkheid Deil
142 Akte opgemaakt voor Everard van Wachendorff en Jan Kos, leenmannen van het huis Loenresloot, bij gebrek aan leenmannen van de betrokken leenhoven, waarbij Gerard Godard Taets van Amerongen, erfgenaam van Maria Jacoba Pijnssen van der Aa, Gerrit van Everdingen, schout te Deil, machtigde om voor hem te verschijnen voor:
- het leenhof van het graafschap Buren om te worden beleend met drie morgen bouwland, gelegen onder Buurmalsen aan de Broeksteeg en de Malsense wetering, ten zuiden juffrouw Martin en ten noorden het Sint Joris altaar, waar zijn moeder op 11-8-1738 was beleend en acht morgen gelegen onder Tricht op de Nieuwe Hoeve, genaamd Hr. Arents Hoeve, zijnde de helft van zestien morgen, ten oosten Antonis Bouwens, ten zuiden Willem Janse van Dijk en ten noorden jonkheer Arnold de Gruijter, waarmee Anna Maria de Mareez, weduwe van Leonards opa Gerard Maximiliaan Pijnssen van der Aa op 30-12-1733 was beleend. Vervolgens moesten de lenen ter hand worden gesteld aan de leenheer met het verzoek Johanna Maria Vlaming, weduwe van Johannes Adolphus Monhemius, predikant te Buurmalsen, mee te belenen en
- het leenhof van het graafschap Culemborg om te worden beleend met twee morgen gelegen onder Tricht in de Weerd, ten oosten Jan Goossen van Steenis, ten westen Geurt Cornelissen Verlee, ten zuiden Jacob Piek en ten noorden Cornelis de Weerd, hiermee was zijn grootmoeder op 7-12-1733 beleend. Vervolgens moest het leen ter hand worden gesteld aan de leenheer met het verzoek Johanna Maria Vlaming, weduwe van Johannes Adolphus Monhemius, predikant te Buurmalsen, mee te belenen, 1770
Kenmerken
Datering:
[1543] 1622 - 1989
Plaats:
Deil
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
[1543] 1622 - 1989
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
3,62
Openbaarheid:
jonger dan honderd jaar: alleen met toestemming kerkvoogdij
Gemeente:
Geldermalsen
Locatie:
Deil
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS