Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881
0462 Archieven van de geërfden (dorpsbesturen), vanaf 1811 dorpspolders Neerijnen en Waardenburg, 1677 - 1837 (1838)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Het archief heeft een omvang van 4 strekkende meter.
Vermoedelijk eind negentiende eeuw is het archief geïnventariseerd. De inventaris ontbreekt helaas. Na de Tweede Wereldoorlog bleek het archief vermengd te zijn geraakt met de archieven van de gemeente Waardenburg en de N.H.-gemeente Waardenburg en Neerijnen. Tijdens de inventarisatie in 1998 bleek dat een verdere verstoring van de ordening had plaatsgevonden. De bijlagen bij de diverse rekeningen waren door elkaar heen geraakt. Het bleek onmogelijk deze stukken op de juiste plaats in te voegen. Gekozen is daarom voor een serie bijlagen chronologisch geordend. Verder zijn er series ingekomen en uitgaande stukken en voorwaarden van aanbesteding gevormd en chronologisch geordend. Vermoedelijk was de oorspronkelijke ordening gebaseerd op een driedeling, te weten stukken opgemaakt door of namens de polders Waardenburg en Neerijnen, door of namens de polder Waardenburg en door of namens de polder Neerijnen. Tijdens de inventarisatie in 1998 is hiermee geen rekening gehouden, maar gekozen voor chronologisch geordende series.
De materiële staat van het archief is matig tot zeer slecht. De schade is veroorzaakt door waterschade, al dan niet in combinatie met schimmel.

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld.
Omvang in meters:
4
Uitplaatsing:
Nee
Opmerkingen:
Sinds 1810 (beneden de Waal) of 1811 (boven de Waal) hielden de geërfden zich alleen bezig met water- en wegbeheer. Formeel bestaan de dorpspolders in het rivierengebied pas sinds 1838 met het inwerking treden van het Reglement op het beheer der rivierpolders in de provincie Gelderland.