Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881
x3102 Archief van de Buitenpolder het Eiland Nederhemert, 1820-1969
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3102 Archief van de Buitenpolder het Eiland Nederhemert, 1820-1969
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1. Oprichting en opheffing
3102 Archief van de Buitenpolder het Eiland Nederhemert, 1820-1969
Inleiding
1. Oprichting en opheffing
Het is onduidelijk wanneer de polder Het Eiland Nederhemert als organisatie is opgericht. De oudste stukken in dit archief gaan terug tot 1820, maar deze uiterwaardenpolder, gedeeltelijk omgeven door een zomerkade, bestond ongetwijfeld al veel eerder. Bij de invoering van het Reglement op het beheer der rivierpolders in de provincie Gelderland (meestal kortwerg, Gelderse Rivierpolderreglement, genoemd) in 1838 werd de polder officieel een zogenaamde buitenpolder. De naam Buitenpolder Het Eiland Nederhemert is, zover die gebruikt wordt voor de situatie van voor die tijd, dus in feite een anachronisme. De polder hoorde niet tot het ook in dat jaar opgerichte Polderdistrict Bommelerwaard boven de Meidijk. Daartoe behoorde wel de 14 binnendijks gelegen dorpspolders in het gebied boven de Meidijk. Het Rivierpolderreglement werd in de loop der jaren diverse malen aangepast, en uitgebreid.
Eind jaren zestig van de twintigste eeuw werden plannen ontwikkeld om te komen tot samenvoeging van het boven en beneden Meidijkse gebied samen met de gereglementeerde uiterwaardenpolders in één polderdistrict. Met ingang van 1 januari 1969 werden de polderdistricten Bommelerwaard boven de Meidijk en Bommelerwaard beneden de Meidijk en de buitenpolders Heerewaarden, Het Munnikenland, Het Eiland Nederhemert, De Polder van Alem, De Polder van Bern en De Alemsche en Drielsche Uiterwaard opgeheven en kwam het Polderdistrict Bommelerwaard tot stand. Pas veel later, met ingang van 1 januari 1979, werden de aangrenzende ongereglementeerde uiterwaarden bij dit district gevoegd.
2. Het archief
Kenmerken
Datering:
1820-1969
Plaats:
Nederhemert
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1820-1969
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
3,12
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Nederhemert
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS