Archieven

 

3018 Archief van het gemeentebestuur van Zaltbommel, 1929 - 1960
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Identificatie
Context
Naam van de archiefvormer
Institutionele geschiedenis
Stadsbestuur 1929 - 1960
Winterhulp Nederland
Herstelraad
3018 Archief van het gemeentebestuur van Zaltbommel, 1929 - 1960
Inleiding
Context
Institutionele geschiedenis
Herstelraad
Na de Tweede Wereldoorlog was er in Nederland schaarste aan diverse goederen. Voor een spoedig herstel en een goede distributie van goederen werd in Gelderland de Stichting Herstel Gelderland 1945 opgericht. Op initiatief van deze stichting werden in 1946 plaatselijke 'herstelraden' opgezet voor de distributie van dekens, lakens, slopen en ander textiel aan oorlogsslachtoffers die beschikbaar waren gesteld door de Stichting Herstel Gelderland 1945.
De Herstelraad Zaltbommel werd op 21 november 1946 geïnstalleerd door burgemeester Tutein-Nolthenius. De burgemeester - vanaf 1947 A.H. Buissink - werd voorzitter van de raad, secretaris was K. Boer (leider distributiedienst) en als lid namen plaats: Th. van Rijen (hfd. R.K. school), J.W. Griffioen (onderwijzer Chr. school), G. van Heel ('vertegenwoordiger arbeidersklasse'), H.J. van der Kolk (ambt. Rijkswaterstaat), N.J. van Gelder (tuinder), S. van Zwolle (typograaf), J. Mooring (wethouder), mevr. M. van der Meer (secretaresse plaatselijk comité Hulp Actie Rode Kruis) en de wijkzuster mevr. Geurtjes. De laatste vergadering van de herstelraad vondt plaats op 17 oktober 1947. In de tussenliggende periode waren 495 eenpersoonsdekens, 770 paar tweepersoonsdekens, 138 kinderdekens, 17 wiegdekens, 1045 eenpersoonslakens, 1677 tweepersoonslakens, 2200 slopen en 110.000 stuks ander textiel uitgedeeld.
Demobilisatiecomite
Geschiedenis van het archief
Verwerving
Inhoud en structuur
Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
Verwant materiaal
Aantekeningen
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. Inzage kan echter beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
30,12