Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881
x1278 Archief van de Dorpspolder Enspijk, 1838 - 1955
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1278 Archief van de Dorpspolder Enspijk, 1838 - 1955
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Identificatie
Context
Inhoud en structuur
1278 Archief van de Dorpspolder Enspijk, 1838 - 1955
1. Inleiding
Inhoud en structuur
Bereik en inhoud: dit archief bevat stukken die voortvloeien uit zowel de organisatie als taakuitvoering van de de dorpspolder. De taken lagen op het gebied van het lokale waterbeheer, de lokale afwatering en beheer van wegen en kaden. Het polderdistrict Tielerwaard had een belangrijke tozichthoudende taak op de dorpspolders. Veel besluiten, waaronder het voornemen tot verlening van vergunningen, moesten aan het polderdistrict ter beoordeling of goedkeuring worden toegezonden.
Selectie: het archief is in 2015 van vernietigbare stukken ontdaan op basis van de selectielijst voor archiefbescheiden van waterschappen 1983.
Aanvullingen: Rond 2000 werd een deel van het archief van de Dorpspolder Enspijk globaal beschreven in een groot verzamelbestand van archieven van dorpspolders in de Tielerwaard. Een aanzienlijke aanvulling op het archief werd later nog los aangetroffen en in 2006 eveneens globaal beschreven. In deze inventaris zijn deze twee bestanden opnieuw beschreven en genummerd. Een aantal stukken zijn afkomstig uit het archief van het polderdistrict Tielerwaard, waar de stukken vanuit de toezichthoudende taak van het polderdistrict zijn opgemaakt. Omdat de betreffende stukken eerder gezocht zullen worden in het archief van de dorpspolder is gekozen ze hier op te nemen. Dit betreft onder meer de lijsten van geërfden in de dorpspolders.
Ordening: dit archief is na de selectie geordend naar onderwerpen, waarbij de standaard rubrieksindeling voor waterschapsarchieven enigszins is aangepast voor de onderwerpen die bij de polderarchieven voorkomen. De omvang van het archief bedraagt na selectie 6,125 strekkende meter. Bij de inventarisatie werd 1 meter vernietigd.
Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
Verwant materiaal
Beschrijvingsbeheer
Kenmerken
Datering:
1838 - 1955
Datering:
1838 - 1955
Plaats:
Enspijk
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1838 - 1955
Omvang in meters:
6,12
Openbaarheid:
Onbeperkt
Gemeente:
Waterschap
Locatie:
Enspijk
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS