Archieven

 

3018 Archief van het gemeentebestuur van Zaltbommel, 1929 - 1960
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Identificatie
Context
Naam van de archiefvormer
Institutionele geschiedenis
Stadsbestuur 1929 - 1960
Winterhulp Nederland
Herstelraad
Demobilisatiecomite
3018 Archief van het gemeentebestuur van Zaltbommel, 1929 - 1960
Inleiding
Context
Institutionele geschiedenis
Demobilisatiecomite
Op 20 september 1947 installeerde de Nederlandse regering een Nationale Demobilisatie Raad (NDR) met als taak om militairen die werden gedemobiliseerd, voornamelijk uit Nederlands-Indië, te begeleiden en zo voor hen de terugkeer in de burgermaatschappij te vergemakkelijken.61) Naast de landelijk-coördinerende taak van de NDR was er ook een taak weggelegd voor plaatselijke initiatieven. Begin 1948 werden daarom plaatselijke afdelingen of comités opgericht die de demobiliserende soldaten afkomstig uit de eigen gemeente zouden gaan begeleiden.
Het Zaltbommelse comité werd op 31 maart 1948 door burgemeester Buissink geïnstalleerd. In het comité hadden zitting: J.C. Jacobs (voorzitter), A.J.J. Vermeeren (secretaris), J.W. Griffioen, L. Klop, mevr. J. Albers-Guppertz, mevr. C.D. Buissink-Ketelaar en namens het arbeidsbureau W. de Fockert. Behoudens het vertrek van mevr. Buissink-Ketelaar eind 1948, wegens zwangerschap, bleef de samenstelling van het comité tot aan de opheffing ongewijzigd.62) De lokale organisatie verleende steun aan de gedemobiliseerde militairen bij het zoeken naar een nieuwe werkgever, de huisvesting, eventuele herscholing en indien nodig ook bij gezinsproblemen. Hoewel bij het laatste veelal 'de hulp van een geestelijke [zou] moeten worden ingeroepen', aldus burgemeester Buissink.63) De organisatie van de feestelijke thuiskomst van de soldaten werd overgelaten aan het 'Bommels Thuis Front'. Bij de opheffing van het comité, tijdens de vergadering van 14 februari 1951, waren een zeventigtal Bommelse militairen op een of andere wijze geholpen.
Geschiedenis van het archief
Verwerving
Inhoud en structuur
Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
Verwant materiaal
Aantekeningen
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld. Inzage kan echter beperkt zijn als stukken gevoelige of bijzondere persoonsgegevens bevatten van - mogelijk - nog levende personen.
Omvang in meters:
30,12