
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
![]()
1499
Archief van het Elisabeth Weeshuis te Culemborg, 1560 - 1952
Inleiding
Dankwoord
Deze archiefinventarisatie is uitgevoerd in verband met het onderzoek naar de geschiedenis van het weeshuis in het kader van het 450e sterfjaar van vrouwe Elisabeth van Culemborg. Vier vrijwilligers hebben er samen met mij twee jaar lang aan gewerkt: Hedy de Greef, Piet Hak, Frans van de Kant en Bea Kuipers. Elke dinsdag kwamen we op het weeshuis bijeen om stoffige stapels papier te sorteren en van passende beschrijvingen te voorzien. Het project werd begeleid door de gemeentearchivaris van Leidschendam-Voorburg, Floor Geraedts. Onze gedachten gaan uit naar Frans, die in juni 2004 is overleden. Machiel Bosman
Inventaris
Overzicht van weeshuisfunctionarissen
In 1811 wordt de burgerlijke stand ingevoerd; vervolgens dient iedereen een achternaam te hebben. Omdat het steeds ingewikkelder wordt voornamen te achterhalen, heb ik ervoor gekozen vanaf dat moment met initialen te volstaan.
|
meer informatie over MAIS-(M)DWS