24 februari 2021

Het verleden komt tot leven...

...en het is ook nog eens heel nuttig

In ons project Waarvan Akte! op de website Vele Handen werken nu ruim 160 vrijwilligers aan het doorzoekbaar maken van oude akten van notarissen uit het rivierengebied. Samen voerden ze al meer dan 17.000 scans in (en dus een veelvoud aan akten). Beusichem, Brakel, Drumpt en Nederhemert zijn klaar, maar aan 11 andere plaatsen wordt nog volop gewerkt. We vroegen aan twee van de vrijwilligers waarom dit project zo leuk is.

EN DAAR WAS MIJN OVERGROOTVADER!
Cor Verweij: "Ik heb bij mijn familieonderzoek veel gehad aan het werk van vrijwilligers. Als ik dus nu op afstand met het project ‘Waarvan Akte’ een steentje kan bijdragen aan het toegankelijk maken van bv. notariële akten doe ik dat graag. Het is niet alleen nuttig, maar ook leuk want ik trof zo maar een van mijn voorouders aan in een akte.

Herbergier en gemeentebode
Ik ben vernoemd naar mijn opa en hij naar de zijne. De oudste Cornelis was herbergier van De Geldersche Bloem. Het zal geen toonaangevend etablissement zijn geweest, want publieke verkopingen vonden meestal plaats in andere herbergen. Daarnaast was hij gemeentebode van Geldermalsen. De Raad benoemde hem op 26 januari 1852 tegen het salaris van 40 gulden ’s jaars. Op de foto een stukje van het raadsverslag waarin hij wordt benoemd.akte cornelis verweij

Handtekening
Het beroep van gemeentebode zal in die tijd niet veel om de hakken hebben gehad. Als ik de verslagen van het gemeentebestuur uit die tijd lees, hadden de raadsleden hun handen bepaald niet vol aan het besturen van het dorp. Dat er ‘eenige discussie’ plaatsvond over de zilveren speld op de ‘bonnet’ van de bode zegt ook wel iets. De akte van benoeming is onvindbaar. Op menige BS-akte prijkt de handtekening van mijn voorvader. Dat wel. Door deelname aan ‘Waarvan Akte’ kwam ik ook nog een akte van 19 maart 1841 tegen van de ‘verkooping van vee en gereede goederen’ door deze voorvader. En later ontdekte ik ook nog dat hij helemaal geen arme sloeber was, zoals ik dacht.
Maar zie, in 1852 verkoopt Cornelis in Ophemert elzen hakhout en… hij verpacht er bouwland. De man was dus vermogender dan gedacht."

HET KWAM ALS GEROEPEN!
Helen Janssens: "Ik woon in het Noorden maar ik ben geboren in Den Haag en ik heb mijn jeugd in Utrecht en Leersum doorgebracht. Ik ben begonnen met het Project Hagenaars en Hagenezen; dat was eind maart vorig jaar. Er was toen iemand van dat project op NPO radio 1 die erover vertelde. En dat kwam voor mij zo mooi uit. Sinds twee jaar werk ik niet meer en met die corona dacht ik wel even: hoe kom je deze tijd thuis door. Het kwam als geroepen en heb me direct aangemeld. Nog wat andere projecten gedaan; leuk én een nuttige tijdbesteding.

Beelden en herinneringen
Toen Waarvan Akte! startte was ik 1 van de eersten die me opgaf. En het is leuk! De sfeer die er omheen hangt. Het boerenleven, je krijgt er beelden bij. En ik kom namen tegen die ik van vroeger op school in Leersum en  Utrecht kende, zoals van der Lee, van Ingen, van Vuuren. Ook dat brengt weer herinneringen naar boven."

Wil je ook meedoen? Kennis van geschiedenis of oud schrift is niet nodig. Meld je aan en je kunt meteen beginnen.