Studiezaal

StudiezaalEen bezoek aan onze studiezaal is gratis. U hoeft vooraf geen afspraak te maken. U bent van harte welkom op onze studiezaal op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur. Houdt u er rekening mee dat de depots na 16.00 uur gesloten zijn. Er kunnen dus na 16.00 uur geen stukken meer uit de depots worden gehaald. Het Regionaal Archief Rivierenland heeft geen avond- of weekendopenstelling. Bij uw eerste bezoek moet u zich melden bij de receptie. U ontvangt dan een bezoekerspas waarmee u stukken kunt aanvragen. Het studiezaalpersoneel maakt u wegwijs in de algemene gang van zaken.

De studiezaal is de plek waar u originele stukken, voorzover niet gedigitaliseerd, kunt raadplegen. Hoewel internet steeds meer informatie aanbiedt, blijft de studiezaal een cruciale functie houden. Soms maken auteursrechten het online beschikbaar stellen van stukken ook onmogelijk. Op de studiezaal zijn deze dan, al dan niet digitaal, ter inzage. Voor genealogisch onderzoek zijn veel bronnen gedigitaliseerd en online te raadplegen.

Het Regionaal Archief Rivierenland heeft een goed verlichte, comfortabele studiezaal met ruime werkplekken. Er zijn pc’s beschikbaar waarop u archieftoegangen en gedigitaliseerde bestanden kunt raadplegen. Er zijn ook voldoende stopcontacten voor het gebruik van uw eigen laptop.

In de studiezaal staan een aantal historische naslagwerken en een aantal publicaties over de acht gemeenten (Buren, Culemborg, Geldermalsen, Neder-Betuwe, Maasdriel, Neerijnen, Tiel en Zaltbommel) en het Waterschap Rivierenland. Dit is maar een klein deel van de omvangrijke historische bibliotheek van het RAR. De andere werken kunt u aanvragen en inzien op de studiezaal. Er worden geen boeken uitgeleend.

Het is mogelijk om kopieën te laten maken. Ook mag u foto's maken, maar dan wel zonder flitslicht te gebruiken en na toestemming van de studiezaalmedewerk(st)er. De tarieven voor kopieën en andere diensten vindt u in onze tariefregeling.