Physica

Ledenvergadering en lezing TU Delft Solar Boat

Locatie: Regionaal Archief Rivierenland
Aanvang: 19.30 uur
Spreker: dhr. J. Rieske

Ik, Jelle Rieske, ben in 2015/2016 Technisch manager van het TU Delft Solar Boat Team geweest. Dit betekent dat ik, samen met een Chief engineer, het technische deel van het team heb geleid. Hierbij ben ik voornamelijk bezig geweest met het plannen en het overzicht houden. Op 11 Oktober kom ik vertellen over de technische ontwikkeling in ons team, vanaf het begin tot waar we nu mee bezig zijn.  

Iedereen kent de zonneauto race in Australië. Studenten teams rijden daar een wedstrijd van 3000 km van het noorden naar het zuiden. Nederlandse teams horen al sinds het begin bij de top. In 2005 dacht een groep studenten dat zonne-energie ook bij andere voertuigen gebruikt kan worden, en hebben daarom besloten om een boot op zonne-energie te ontwikkelen. Dit leidt een jaar later tot de eerste wedstrijd in het zonneboot racen.

Sinds 2006 is het TU Delft Solar Boat team bezig met het ontwikkelen, produceren en racen van zonneboten. Efficiëntie is hierbij het belangrijkste aspect, en staat altijd centraal in ons ontwerp. Ieder jaar gaat de ontwikkeling van de boten verder en worden de boten beter.

Om steeds sneller te kunnen varen met hetzelfde vermogen, is het team in 2010 begonnen met het minimaliseren van de weerstand door de romp uit het water te tillen, wat resulteert in een ‘vliegende’ boot. Een vliegende boot is niets nieuws, maar door beperkingen aan ons inkomend vermogen, zijn we opzoek moeten gaan naar innovatieve oplossingen.

De jaren hierna gaat de zoektocht door om efficiënter en sneller te kunnen varen. In 2014 komen we met een revolutionair ontwerp waarbij we slechts twee draagvleugels gebruiken. Dit is te vergelijken met een fiets, maar dan op het water. In 2016 heeft een vergelijkbaar ontwerp zelfs tot een topsnelheid van 55 km/h geleidt, op alleen energie van de zon!

 

 

11-10-2017