12 oktober 2018

Opstand in het archief

Verkiezing Stuk van het Jaar 2018

Eens in de twee jaar wordt de verkiezing tot Stuk van het Jaar georganiseerd. Het is een online publieksevenement van de Nederlandse archieven. Dit jaar vindt de vierde editie plaats; dit keer rondom hetzelfde thema als de Maand van de Geschiedenis: Opstand. Ook het RAR doet hier aan mee. We kozen dit keer voor een foto van Jan Bouwhuis van een actie tegen de aanleg van de Betuweroute. In 1993 blokkeerden zo’n 400 actievoerders de A15 bij Tiel en deelden fruit en pamfletten uit.

protestactie tegen de Betuweroute langs de A15

Waarom de Betuweroute?
Een oproep onder onze collega’s leverde heel wat voorbeelden op van opstand in ons werkgebied. De Betuweroute werd meerdere keren genoemd en bleek een geschikt thema. We hebben veel materiaal over deze opstand, vanuit verschillende invalshoeken. Verder voldeed het aan een aantal belangrijke wensen:

  • Regionaal: bestrijkt groot deel van het werkgebied RAR en is herkenbaar voor heel Nederland.
  • Recent: onderdeel van het collectief geheugen, ‘het archief bewaart ook úw geschiedenis’.
  • Iedereen in opstand: jong en oud, alle lagen van de bevolking.

Waarom deze foto?
We zijn op zoek gegaan naar een archiefstuk dat in één keer laat zien waar de opstand over ging. Op deze foto zie je door de tekst op het T-shirt en het spandoek direct dat het over protest gaat tegen de Betuweroute. De appels laten de koppeling met de Betuwe en ons werkgebied zien. Ook de pers en media-aandacht is zichtbaar op de foto. Verder zie je diverse mensen protesteren. De foto werd ten minste 2x gepubliceerd in De Gelderlander.

Het publiek bepaalt
Het publiek bepaalt wat uiteindelijk het Stuk van het Jaar 2018 wordt. Iedereen kan t/m 26 oktober op zijn of haar favoriete archiefstuk stemmen. De winnaar wordt op 27 oktober bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis.

Helpt u ons met uw stem? STEM NU!

logo stuk van het jaar 2018