11 april 2022

Nieuwe aanwinst Hasselman-archief

Het Hasselman-archief is weer een stukje gegroeid. Angelie Sens bracht ons een fotoalbum met schitterende foto’s van de machinefabriek die Didericus Petrus Hermanus (D.H.P.) Hasselman in Amsterdam had vanaf begin 20e eeuw. Ook kregen we een genealogie van de Hasselman-Tydeman-Canneman-familie(s), geschreven door Willem Canneman.

D.P.H. is in 1858 geboren op Java. Hij komt als baby met zijn ouders, broer en twee zussen terug naar Nederland. Hier strijken ze eerst neer in Tiel en al snel daarna (op 1 mei 1861) in Herwijnen. Daar worden nog eens 5 kinderen geboren en gaan ze wonen in huis Dijkzigt aan de Waal. Dit is het geboortehuis van zijn grootouders.

In 1867 verhuist het gezin weer naar Tiel omdat de vader – Benjamin Richard Poningh Hasselman – burgemeester van Tiel wordt. Zijn moeder is een Tydeman: Gertrude Jeanne Marie Tydeman, ook een bekende familie in Tiel, waarvan het archief bij het RAR te vinden is. In Tiel worden de laatste 3 kinderen van het gezin geboren.

Benjamin Richard Poningh Hasselman portret Gertrude Jeanne Marie Tydeman portret

Na zijn verblijf in Tiel vertrekt D.P.H. ergens eind jaren 1870 eerst naar Hengelo en vervolgens naar Helmond, om een jaar later in Amsterdam neer te strijken (1880). Waarschijnlijk is hij in Hengelo en Helmond (bij Begemann) 'in de leer' geweest om zich te bekwamen in het machinefabriekwezen.

mensen bij de ingang van machinefabriek hasselman in amsterdam begin 20e eeuw

Hij richt in 1890 een machinefabriek op aan de Spaarndammerstraat 52-60 in Amsterdam. De fabriek maakt onder andere heimachines, stoommachines, ventilatoren, pomp- en hijswerktuigen en maatwerk machines zoals matzemakers. Er waren in 1893 40 mensen in dienst. De fabriek blijft bestaan tot 1930.

grote machine met man van machinefabriek Hasselman in Amsterdam begin 1900  machineonderdelen machinefabriek hasselman begin 1900

De foto’s in het album zijn bij deze fabriek gemaakt en waarschijnlijk door D.P.H. zelf! Hij was namelijk een van de vroege (amateur)fotografen aan het einde van de negentiende eeuw. En hij was lid van een genootschap/club van fotografen.

In 1894 trouwt hij met de Amsterdamse Appolonia Jacoba Kampers. Ze scheiden 31 jaar later en hij overlijdt in 1940 in Rotterdam.

Zijn fotoalbum is nu dus bij het RAR afgegeven. Het papier is - waar nodig - schoongemaakt en er zijn wat kleine reparaties gedaan aan de band. Binnenkort wordt het boek met de foto's gescand en zijn ze online te zien in het archief van de familie Hasselman. Het boek zelf wordt daarna duurzaam verpakt. Dat betekent dat er vellen speciaal fotoarchiefpapier tussen de pagina's met foto's worden gedaan. Dit papier is zo behandeld dat het niet reageert met het chemische procedé van de foto's. Door de tussenvellen raken de foto's elkaar niet meer. Daarna wordt het album in een zuurvrije archiefdoos verpakt en veilig opgeborgen in een van onze depots.