bestand: 
resultaat: 
0001Archieven van het stadsbestuur van Tiel en dorpsbestuur van Zandwijk, 1352 - 1812 (1858)
1870Chronicon Tielense (Tielse Kroniek). Kroniek, waarin opgenomen een wereldgeschiedenis, regionale geschiedenis tot 1449 en een geschiedenis van het Heilige Land, aangelegd in de 15 eeuw, met vervolgdeel over aspecten van de Tielse geschiedenis van 1552-1566 , 15e eeuw, 1552-1566
Bestandnaam:
NL-TIRAR_0001-1870_B2_18V-23V_22V.jp2
Datering:
15e eeuw, 1552-1566
NB:
De kroniek is verdeeld in 6 delen, en met potlood gefolieerd 1-346.

De kroniek is vertaald. Zie: J. Kuys, L. de Leeuw, V. Pacquay en R. van Schaïk (ed.), De Tielse kroniek. Een geschiedenis van de Lage Landen van de volksverhuizingen tot het midden van de vijftiende eeuw, met een vervolg over de jaren 1552-1566, Amsterdam 1983.

In 2024 worden transcripties gepubliceerd bij de scans van de boeken 1 t/m 3, boek 6 en het 16de eeuwse vervolg. Deze worden getoond bij klikken op het icoontje met de ganzenveer bij de scans.

De kroniek werd vermeld in de: "Lijst van Noord-Nederlandsche Kronyken", door mr. S. Muller Fz. ("Werken Hist. Gen". Nieuwe reeks, nummer 31), bladzijde 65, met de volgende noot: 'Het uitgegevene is het 6de (laatste) gedeelte eener groote kroniek; de 5 eerste zijn zonder belang. Het uitgegevene deel is van grote waarde voor de geschiedenis van Gelderland, het vervolg alleen voor die van Tiel. De schrijver was dijkgraaf in of bij Tiel en stierf ná 1455. Zijn bronnen waren o.a. Beka en de eerste bewerking van Joh. À Leydis; voor de latere tijden bevat zijn kroniek mémoires'. De door mr. Muller bedoelde uitgave is die van J.D. van Leeuwen (Trai. ad. Rh., 1789 nummer 8). Het vervolg is geschreven door Petrus van Tefelen, pastoor te Tiel.

Zie over de uitleen van deze kroniek aan J.I. Pontanus in 1634 inventarisnummer 88.
Omvang:
1 deel
Volgnummer:
32 van 363
Download
Hieronder kunt u het bestand downloaden: Download
Transcriptie

HS 4 Kon. 16
(c. 1397D-98D)

[58] Quartusdecimus rex Israel Joas seu Joathas Quartusdecimus rex Israel fuit Joas Joachas, seu Joathas filius Iheu. Qui regnavit super Israel decem et septem annis, qui mortuus est et sepultus in Samaria.

[58] De veertiende koning van Israël was Joas of Joathas De veertiende koning van Israël was Joas de zoon van Joathas, of Joathas de zoon van Jehu. Hij regeerde zeventien jaar over Israël en is toen gestorven en begraven in Samaria.

HS 4 Kon. 19
(c. 1400C-1C)

[59] Decimus quintus rex Israel Joas filius Joathas Decimus quintus rex Israel fuit Joas, filius Joathas. Anno tricesimo septimo Ioas, regis Juda, et decem et sex annis regnavit super Israel, et mortuus est et sepultus in Samaria.

[59] De vijftiende koning van Israël was Joas, de zoon van Joathas De vijftiende koning van Israël was Joas, de zoon van Joathas. Hij regeerde in het zevenendertigste jaar van Joas, koning van Juda, en hij regeerde gedurende zes jaar over Israël, en toen is hij gestorven en begraven in Samaria.

HS 4 Kon. 20
(c. 1401D-2B)

[60] Decimus sextus rex Israel Jeroboam Decimus sextus rex Israel fuit Jeroboam, filius Joas. Qui regnare cepit anno quintodecimo Amasie, regis Juda, et regnavit quadraginta annis in Israel. Sub hoc Jeroboam et sub Ozia, rege Juda, incepit Ysayas prophetare et Ozee de tribu Ysachar. Hic Ozee propheta prenunciavit historialis Judeis in ultimo tempore ad Christum redituros. Eciam predixit tertium diem dominice resurrectionis. Sub eisdem prophetavit Johel de tribu Ruben. Sub eisdem regibus prophetavit Abdyas secundum aliquos, sed secundum Hebreos verius est quid ante eos prophetavit; nam mortuus fiat ante Heluzeum. Relicta enim uxor eius per consilium Helysei liberata fuit a creditoribus oleo superhabundante. Sub hoc Jeroboam prophetavit Jonas propheta filius vidue Sareptine.

[60] De zestiende koning van Israël was Jerobeam De zestiende koning van Israël was Jerobeam, de zoon van Joas, die begon te regeren in het vijftiende jaar van Amasja, koning van Juda, en hij regeerde veertig jaar in Israël. Onder deze Jerobeam en onder Uzzia, de koning van Juda, begon Jesaja te profeteren, en Osee uit de stam Issakar. Deze profeet Osee verkondigde aan de Joden over de geschiedenis van hen die op het einde der tijden terug zullen komen tot Christus. Ook voorspelde hij de derde dag van de herrijzenis van de heer. Onder dezelfde koningen profeteerde Joël uit de stam Ruben. Onder dezelfde koningen profeteerde Abdias volgens sommigen; maar volgens de Hebreeën is het meer waarheidsgetrouw dat hij voor hen profeteerde, want hij is gestorven voor Elisa. Zijn achtergelaten vrouw immers was bevrijd door de raad van Elisa door hen die geloofden in de overvloedige olie. Onder deze Jerobeam profeteerde Jona de profeet, zoon van de weduwe Sareptina.

HS 4 Kon. 22
(c. 1404A)

[61] Decimus septimus rex Israel Zacharias, filius Jeroboam Decimus septimus rex Israel fuit Zacharias, filius Jeroboam. Qui regnare cepit anno trecesimo octavo Ozie, regis juda, et regnavit super Israel sex mensibus.

[61] De zeventiende koning van Israël was Zecharja, de zoon van Jerobeam De zeventiende koning van Israël was Zecharja, de zoon van Jerobeam. Hij begon te regeren in het achtendertigste jaar van Uzzia, koning van Juda, en hij regeerde gedurende zes maanden over Israël.

[62] Decimus octavus rex Israel Sellum, filius Jabes Decimus octavus rex Israel fuit Sellum, filius Jabes. Qui regnavit uno mense in Samaria, quem percussit Manahem, filius Gaddi, in Samaria.

[62] De achttiende koning van Israël was Sallum, de zoon van Jabes De achttiende koning van Israël was Sellum, de zoon van Jabes. Hij regeerde een maand in Samaria; Menachem, de zoon van Gadi, sloeg hem neer in Samaria. 

HS 4 Kon. 22
(c. 1404B)

[63] Decimus nonus rex Israel Manahen, filius Gaddi Decimus nonus rex Israel fuit Manahem, filius Gaddi, de Tharsa. Qui regnare cepit anno tricesimo nono Ozie, regis Juda, et decem annis regnavit.

[63] De negentiende koning van Israël was Menachem, de zoon van Gadi De negentiende koning van Israël was Menachem, de zoon van Gadi van Tirsa. Hij begon te regeren in het negenendertigste jaar van Uzzia, koning van Juda, en hij regeerde tien jaar.

HS 4 Kon. 22
(c. 1404C)

[64] Vicesimus rex Israel Phatria, filius Manahen Vicesimus rex Israel fuit Phatria, filius Manahen. Qui regnare cepit anno quinquagesimo Ozie, regis Juda, et annis regnavit duobus in Israel.

[64] De twintigste koning van Israël was Pekachja, de zoon van Menachem De twintigste koning van Israël was Pekachja, de zoon van Menachem. Hij begon te regeren in het veertigste jaar van Uzzia, koning van Juda, en hij regeerde twee jaar in Israël.

[65] Vicesimus primus rex Israel Phacea, filius Romule Vicesimus primus rex fuit Pharea filius Romule rex in Iu Israel quinquagesimosecundo anno Ozie, regis Juda, regnare cepit et regnavit annis super Israel viginti.

[65] De eenentwintigste koning van Israël was Pekach, de zoon van Remaljahu De eenentwintigste koning van Israël was Pekach, de zoon van Remaljahu, koning van Israël. In het tweeënveertigste jaar van Uzzia, koning van Juda, begon hij te regeren, en hij regeerde twintig jaar in Israël.

[66] Vicesimus secundus rex Israel Ozee Vicesimus secundus rex Israel fuit Ozee, qui regnare cepit anno duodecimo Achaz, regis Juda, et regnavit novem annis super Israel.

[66] De tweeëntwintigste koning van Israël was Hosea De tweeëntwintigste koning van Israël was Hosea, die begon te regeren in het twaalfde jaar van Achaz, koning van Juda, en hij regeerde negen jaar over Israël.

HS 4 Kon. 23
(c. 1404CD)

[67] De prima captivitate decem tribuum In diebus Phacee, regis Israel, Teglatphalasar, rex Assur, ascendit in Israel et vastavit omnem regionem Transiordanem et captivas duxit duas tribus cum media, vastansque Galileam. Hic incepit prima captivitatis decem tribuum.

[67] Over de eerste gevangenschap van de tien stammen In de dagen van Pekach, koning van Israël trok Tiglat-Pileser, de koning van Assur, Israël binnen en verwoestte het hele gebied over de Jordaan, en hij leidde tweeënhalve stam als gevangene weg, en hij verwoestte Galilea. Hier begon de eerste gevangenschap van de tien stammen.

HS 4 Kon. 26
(c. 1407A)

[68] De reliqua prosecucione captivitatis decem tribuum Tempore Ozee, regis Israel ultimi, ascendit Salmanasar, rex Assiriorum, contra Ozee, regem Israel, et factus est ei Ozee tributarius. Cumque deprehendisset rex Assiriorum quod Ozee rebellare interetur, obsedit eum et victum misit in carcarem in Ninivem. Et obsedit Samariam tribus annis, et cepit eam anno nono Ozee et anno sexto Ezechie. Et transtulit Israel in Assirios et septem tribus cum media, que remanserunt, adduxit secum captivas.



[68] Over de verdere gevangenschap van de tien stammen In de tijd van Hosea, de laatste koning van Israël, trok Salmanessar, de koning van de Assyriërs, op tegen Hosea, de koning van Israël. En Hosea is aan hem schatplichtig geworden. En toen de koning van de Assyriërs had ontdekt dat Hosea van plan was in opstand te komen, omsingelde hij hem en wierp hem, nadat deze overwonnen was, in een kerker in Ninive. En hij nam Samaria in gedurende drie jaar en nam haar in in het negende jaar van Hosea en het zesde jaar van Hizkia. En hij droeg Israël over aan de Assyriërs en de zevenenhalve stam die zijn overgebleven, leidde hij als gevangenen met zich mee.

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen