Lezing NGV afdeling Betuwe

Paul Welling - De Februaristaking 1941 in Amsterdam

Locatie: Regionale Archief Rivierenland, J.S. de Jongplein 3, Tiel
Aanvang 20.00 uur
Zaal open 19.30 uur
Einde 22.00 uur

De directe aanleiding voor de Februaristaking in Amsterdam en omstreken waren de razzia’s, waarbij op 22 en 23 februari 1941 427 jonge joodse mannen met grof geweld door de Duitsers waren opgepakt. Eerder al kreeg de joodse bevolking van Amsterdam te maken met intimidatie, vernielingen en terreur. Dat was het begin van de Jodenvervolging in Nederland.
Gesteund door Duitse militairen leefde de WA, de Weerbaarheidsafdeling van de NSB in Amsterdam, zich uit op joodse stadsgenoten, wat meer dan eens tot gevechten leidde. Bij zo’n gevecht op 11 februari 1941 kwam de WA-man Hendrik Koot (1898-1941) om het leven. Daarop volgden strenge maatregelen. De joodse wijk van de hoofstad werd van de buitenwereld afgesloten. Toen er op 19 februari in de joodse ijssalon Koco gevechten ontstonden waarbij de Duitse politie met ammoniakgas werd bespoten, waren de rapen gaar met als dieptepunt de razzia’s van 22 en 23 februari.
Daarop volgde de zgn. Februaristaking. Legertrucks vervoerden de 427 jonge joodse mannen, die de Duitsers tijdens de razzia’s in de kraag hadden gevat, naar Polizeiliches Durchgangslager Schoorl. De gevangenen bleven slechts vier dagen in Schoorl. Ze werden overgebracht naar concentratiekamp Buchenwald.
Onder de 427 gevangenen die in Amsterdam werden opgepakt bevonden zich de broers Izak en Jacob Swaab. In Buchenwald kwamen 47 leden van de oorspronkelijke groep van 427 mannen om die in Amsterdam waren opgepakt.

Let op: Bij het RAR is door de coronamaatregelen plaats voor maximaal 22 mensen. U heeft alleen toegang als u zich vooraf heeft aangemeld via secretaris-BET@ngv.nl. Vermeld hierin uw naam en telefoonnummer. Deze informatie kan in het geval van een eventuele besmetting ook aan het RAR worden doorgegeven. U moet van bezoek afzien bij klachten, zoals koorts, droge hoest, vermoeidheid, keelpijn, diarree, hoofdpijn, verlies van reuk/smaak of pijn in het hele lichaam.

Bij aankomst dient u plaats te nemen op een stoel (jas over de stoel, want de garderobe is dicht) en daar te blijven tot anders wordt gemeld. We houden wel een pauze en er zal koffie/thee beschikbaar zijn. Het toilet is ook beschikbaar.

Aangezien Covid-19 nog niet is uitgewoed en er bij oplopend aantal besmettingen weer beperkingen zullen worden ingevoerd, blijft de kans bestaan dat we op het laatste moment activiteiten moeten afblazen. Houd hiervoor de social media en site van de NGV in de gaten!

20-10-2020