Kranten & tijdschriften

Uw zoekacties: Kranten

Kranten

 

Let op: een deel van de gedigitaliseerde kranten- en tijdschriftencollectie is vanwege auteursrechtelijke beperkingen (70 jaar) alleen digitaal ter inzage en doorzoekbaar op onze studiezaal.

 
 

Zoeken in kranten

Voordat je gaat zoeken in de bibliotheek, raden wij je aan om de pagina te lezen over onze krantencollectie: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/krantencollectie

Uitgebreide hulp bij het zoeken, vind je op https://regionaalarchiefrivierenland.nl/media/zoekwijzer_3_kranten.pdf

Eenvoudig zoeken
In de bovenste groene balk zie je een zoekveld. Hier kun je trefwoorden invullen waarop je zoekt in alle beschrijvingsvelden in de krantencollectie. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op plaatsnaam of trefwoord. 

Wildcards kunnen het zoeken makkelijker maken. De meest gebruikte wildcards zijn:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoek je naar woorden die op elkaar lijken.

Kun je niet vinden wat je zoekt, dan betekent dat nog niet altijd dat we het niet hebben. Neem dan contact op met onze studiezaal! 0344 612 230 of https://regionaalarchiefrivierenland.nl/vraag-over-archiefonderzoek

Uitgebreid zoeken
Klik op de knop ‘Uitgebreid zoeken’ aan de rechterkant en er opent een extra zoekvenster. In dit venster vind je het veld ’Periode’.

Filters
Je kunt de zoekresultaten ook beperken door de filters te gebruiken in de groene balk onder het zoekveld ‘Alle Velden’. De filters zijn: ‘Naam krant’ en ‘Jaargang’.

Zoekresultaten
Als je alle zoekcriteria hebt bepaald, klik je op de knop ‘Zoek’. Je kunt de zoekresultaten oplopend of aflopend sorteren op datum of laatste wijziging.

beacon
12.981  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Krantenpagina
Tielsch Stads- en arrondissements-weekblad, 1847-12-24; p. 2
Naam krant:
Tielsch Stads- en arrondissements-weekblad
Datum:
1847-12-24
Jaargang:
1847
Pagina:
2
BUURPRAATJE TUSSCHEN EEN SCHOOLMEESTER EN EEN LANDBOUWER. He L. Goeden avond buurlui hoe gaot hel ? He M, Goeden avond buurman , dank jo, wel , hoe maakt jij het ? L. Ja daor kan 'k niet over stuiten , ’fc word oud man , en het gaot mit mijn krek as niit ons landje, hoe langer hoe meer achterop, mara propos wat is ’ter veur nijs (nieuws}. M. Och dal is bezonder weinig. De aardappelen duur en de appelen goedkoop. Onze Ed Mog. Ilecren zijn weer naar huis, en rusten een weinig uit .... L. Mar wal leuter je daor van Ed. Mog.Heeren, wie zijn dat 2 M. Wel buurman dat zijn onze volksvertegenwoordigers anders genoemd do Staten-Genei aal. Z. Zoo , zoo , ja dat heb 'k ook gezien ; die hebben een aonder laevenlje man als wij , en ge wondt dit een weinig uitrusten hielen , mar begnl Meester daor zijn d’er geiiog bij die ’theele jaor niks doen; da's te zeggen ’k beur of 'k zie er niks van. M. Maar buurman nu maakt gij hel toch een beetje te erg, Z. Te arg, nee verempcl niet, kijk mar is in de kranten hoeveel dal er van dezes en vijftig in de leste zitting (of hoe biet dat) den bek opengedaon hebben. Mijn dunkt die most men mar atscbaften. Wal doen die daor? M. Wel buurman die vertegenwoordigen immers ook hunne pioviucicn . en allen is het niet gegeven eene schoo- nc ledevoeiing te kunnen houden, en deze heereu stemmen ook mede , vóór of tegen. Z. Mar ik docht meester dat die Heeren daor in den Haag geroepen waren om hot belang van ons gehecle laud veur te staan, en daorloe mede te werken en niet ieder veur zijne piovincie in 't bezonder. As nou liet getal daor toch wezen mot, dan zou ik poppen laoten maken dio knikken kouden , in plek van ja zeggen. Dit was voordeeliger veur ik en veur ons ook, want die behoefde men niette trae teren om ze in een goeije luim Ie houden Daor bij dat enorme traclemenl koude men uitwinnen dat was mar mijne bedoe- ling. M■ Dit ware zoo kwaad niet , maar bezuinigen van bo ven af te beginnen, neen man dal gaat nooit Als mera be zuinigen wit dan begint
Gevonden alinea's: 1