Gevonden!

We vinden regelmatig bijzondere, grappige, opvallende dingen in het archief. Wat denkt u bijvoorbeeld van de volgende vondsten?

Tekst uit boek met verpondingen

Verdwenen belastingbetaler

Ook vroeger hielden mensen al niet zo van belasting betalen ;-) Evelien vond in een boek met verpondingen (een soort grondbelasting) van Neerijnen en Waardenburg de volgende opmerking: Den gemelten heer off Costerije vijff mergen weijlants sijn niet te vinden ergo --0--0--

 

 

 

 

Affiche goochelshow

Magister Adrioni

Een prachtig programma van het optreden van magister Adrioni uit Rotterdam op tweede kerstdag 1909 in de zaal van A. van Gelder aan de Markt.

Deze magister was een paar weken daarvoor aanwezig in Tiel, in het spaarbankgebouw waar hij het Sint Nicolaasfeest voor de kinderen opluisterde met goochellessen. Toen hij daar optrad als muzikale clown deed hij 'de zaal schateren van het lachen. Adrioni kwam, zag en overwon', zo lezen we in de krant.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schaatsend meisje

Bij het vastzetten van de boekband ontdekte Patricia een verstopt plaatje van een meisje op schaatsen. De band is weer hersteld, en daarmee is het meisje helaas weer onzichtbaar geworden.
 
meisje op schaatsen

 

 

Archiefdoos

Deze duidelijke omschrijving vonden we op een map van het stadskasteel Zaltbommel:

archiefdoos stadskasteel Zaltbommel

Onecht kind

Wat we nou toch weer vinden… Geldermalsen, 1723. Een heel verhaal in een DTB-boek, toegangsnr 0010-739. Een vrouw krijgt 2 keer een onecht kind; eerst bij de getrouwde man des huizes, daarna bij de knecht des huizes (van een ander huis)... en het dan ook nog Paaps laten dopen...DTB boek Geldermalsen 1723

Handtekening

Wat deed je vroeger als je niet kon schrijven, maar wel moest tekenen? Juist.... De bruid heeft het prachtig opgelost met een getekend vierkantje bij deze trouwinschrijving.handtekening trouwinschrijving

Napoleon

En dan treft onze vrijwilliger Tonnie zomaar de kroning van Napoleon Bonaparte aan in het RK doopboek Beesd. Deze pastoor noteerde vaker belangrijke momenten in het doopboek. Zo vermeldde hij ook de overstroming van 1809.

Kroning Napoleon in doopboek

Wilt u op de hoogte blijven van zulke vondsten? Volg ons dan op Twitter!