
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inleiding
- Bijlagen inleiding
- Inventaris
Een uitzondering daarop is gemaakt voor lidmatenregisters. Aangezien die deels kunnen dienen als een soort bevolkingsregisters en de reguliere serie bevolkingsregisters feitelijk vaak pas begint in 1850 zijn alle lidmatenregisters opgenomen die beginnen vóór 1850 en die zijn dan helemaal verwerkt, ook al lopen ze soms door tot ver na 1850. Overigens zijn in de lidmatenregisters vaak meerdere data vermeld. Het kan gaan om de datum van aankomst, van vertrek, van het doen van belijdenis of van het opmaken van een actuele lijst van lidmaten. Soms staat bij een inschrijving ook de latere datum van overlijden vermeld. Als datum is bij het indexeren steeds zo consequent mogelijk de datum vermeld die als eerste is genoteerd bij de inschrijving en niet steeds alle vermelde data.
meer informatie over MAIS-(M)DWS