Dagboek Eva Jansen

De oorlogsjaren door de ogen van een Tielse tiener

Je bent 15. Alles wat je kent en vertrouwt, brokkelt af. Je moet weggaan en alles wat je lief is achterlaten, in onzekerheid over je eindbestemming, je toekomst en je leven. En dat al voor de tweede keer! Dat overkwam menige Tielenaar in de Tweede Wereldoorlog, die tot twee keer toe moest evacueren. Ook de schrijfster van dit dagboek, Eva Jansen, moest in mei 1940 en in januari 1945 haar huis verlaten en vertrekken naar een onbekende bestemming.

Eva Maria Johanna Jansen werd geboren op 23 juni 1929 te Tiel als jongste dochter in het gezin van Gerrit en Elisabeth Jansen. Gerrit was hoofdopzichter van de Nederlandsche Heide Maatschappij in de Betuwe. In de laatste maanden van de oorlog hield zij een dagboek bij. De eenvoudige, soms wat kinderlijke tekst, geeft op een simpele wijze weer hoe een 15-jarig meisje in Tiel het dagelijkse leven ervaart in een stad die in de frontlinie komt te liggen en tijdens de evacuatie in het enkele kilometers verderop liggende dorp Ravenswaaij.

In 2005 schonk Eva Jansen haar dagboek, met de auteursrechten, aan het Regionaal Archief Rivierenland. Het dagboek is integraal uitgegeven en wordt ook gebruikt in een project voor het basisonderwijs over de lokale en regionale geschiedenis genaamd 'Reizen in de Tijd'.

Het boek is verkrijgbaar voor € 19,95.