Archieven

 

Uw zoekacties: Tiel, gedenksteen veldslag uit 1528 bevestigd in Waterpoort ...

Beeldbank

Let op: een deel van de fotocollectie is alleen digitaal ter inzage op onze studiezaal. Dit komt door beperkingen vanwege wet- en regelgeving.

 
 

Zoeken in de beeldbank

Voordat je gaat zoeken in de beeldbank, raden wij je aan om de pagina te lezen over bronnen in de beeldbank: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/beeldmateriaal.

Uitgebreide hulp bij het zoeken, vind je op https://regionaalarchiefrivierenland.nl/hulp-bij-zoeken   

Eenvoudig zoeken
In de bovenste groene balk zie je een zoekveld ‘Alle velden’. Hier kun je trefwoorden invullen waarop je zoekt in alle beschrijvingsvelden van alle collecties. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op persoonsnaam, plaatsnaam en trefwoord. 

Wildcards kunnen het zoeken makkelijker maken. De meest gebruikte wildcards zijn:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoek je naar woorden die op elkaar lijken.

Kun je niet vinden wat je zoekt, dan betekent dat nog niet altijd dat we het niet hebben. Neem dan contact op met onze studiezaal! 0344 612 230 of https://regionaalarchiefrivierenland.nl/vraag-over-archiefonderzoek

Uitgebreid zoeken
Klik op de knop ‘Uitgebreid zoeken’ aan de rechterkant en er opent een extra zoekvenster. In dit venster vind je de velden ‘Maker’ en ’Periode’

Filters
Je kunt de zoekresultaten ook beperken door de filters te gebruiken in de groene balk onder het zoekveld ‘Alle Velden’. De filters zijn: ‘Soort’, ‘Gedigitaliseerde afbeelding’, ‘Plaatsnaam’, ‘Straatnaam’ en ‘Maker’.

Zoekresultaten
Als je alle zoekcriteria hebt bepaald, klik je op de knop ‘Zoek’. Je kunt de zoekresultaten oplopend of aflopend sorteren op bestandsnaam, datering of laatste wijziging.

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Foto
M 7602 Tiel, gedenksteen veldslag uit 1528 bevestigd in Waterpoort Bij de herbouw is in de poort een gedenksteen aangebracht uit 1528, die afkomstig is uit de in 1853 afgebroken Burense Poort. Deze stond bij de brug over de gracht bij het Burgemeester Hasselmanplein. De kop op de steen luidt Trophaeum in liberationem obsidionis ('gedenkteken voor de bevrijding van het beleg'). Daaronder staat de volgende tekst:

"Aspice, qui transis, hanc portam moenia turres,
tormentis jaculis quam lacerata feris,
fortius exurgam Batavorum gentis asylum,
pro quibus ut vici praelia dura mihi"

17e-eeuwse vertaling:

"Siet, hoe mijn' vesten poort en torens zijn beschoten,
en als van een gescheurd door bouten en geschut,
noch zal mijn Betouws Burght staen trotzer na die stoten,
tot welkers heijl sij heeft dit onheijl afgeschut"
Datering:
1980-1989
Vervaardiger:
Onbekend
Adres:
[Tiel]