Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 8

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 8
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
8
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE O L IJ F T A K .
BINNENLANDSCH OVERZICHT .
ii
den haag , 7 December 1870 .
De Sint-Nicolaas vreugde werd op den namiddag van gisteren droef verstoord ! De hofstad , het vaderland , inzonderheid het Vorstenhuis , leed een onherstelbaar ver-lies ( verlies ) . Bedriegelijk was de lichte flikkering van beterschap , die men dezer dagen in den toestand der beminde Prinses Prederik kon opmerken : zacht en kalm is de Prinses , in de armen van Haren geliefden gemaal en Hare beide dochters , de Koningin van Zweden en de bruid van den Hertog van Wied , bezweken . De oorlog , die niet ver van ons in al zijne verschrikking woedt , had der geliefde Vorstin het geluk ontzegii , Hare tweede dochter te aan-schouwen ( aanschouwen ) , den bruidskrans op het hoofd .
Werd ooit vergeefsch beroep op de liefdadigheid van Prinses Prederik gedaan ? Werd ooit eeno bede , die reehtmatigen grond had , door haar afgeslagen ? Het was haar eene behoefte des harten , tranen te droogen en nooddruft te lenigen . Maar zij was nog meer gemalin dan vorstin ; baar grootste vreugde was de levensgezellin te zijn van een Prins , die het sieraad uitmaakt van zijn geslacht , en die , op zeer gevorderde jaren , eene illus-tratie ( illustratie ) is van zijn land , door zijn edel hart en zijne bemin-nelijke ( beminnelijke ) hoedanigheden . Niet de schittering der majesteit bekoorde haar het meest , maar de glans der ware gods-vrucht ( godsvrucht ) , die zich in het huiselijk leven afspiegelt . Het was die godsvrucht , die beiden kracht gaf het zware ver-lies ( verlies ) te dragen , dat hunnen echt omfloerste .
Edel en aandoenlijk schouwspel , dat van hel huiselijk geluk en de strenge beginselen in het paleis eens Vor-sten ( Vorsten ) ! Indien daar de bleeke schim des doods , die ook zelfs de Vorsten niet spaart , rondwaart , dan wordt er oprecht geweend , omdat men oprecht heeft lief gehad , dan knielt de gade in waarheid voor het sterfbed van de gade , de kinderen voor dat hunner moeder en dan daalt in het gemoed der beproefde Vorstinnen dezelfde troost , dezelfde opwekking neder als in dat der armste weeze ! Vooral den geliefden Prins Prederik sterke hethoop-volj ( hethoop-volj ) : « Tot wederziens ," dien Prins , op wien Schiller's
woord van den markies de Posa eens van toepassing was :
» Wenn ein hoffnungsvoller Sohn , Wenn der Besitz der liebenswürdigsten Gemahlinn einem Sterblichen ein Plecht Zu diesem Namen geben , Sire , so sind Sie Der glücklichste dureh Beides ."
De hoopvolle zoon werd reeds vroegtijdig en onver-wacht ( onverwacht ) uit ' s Prinsen armen losgerukt : moge de h < "' nnering can de langdurige echtvereeniging , die slecn , ". en lus-ti ( lus-ti ) a noodig had om met goud omkranst te worden , bï - -: ni ( ni ) druppen op zijne wonde !
3 leze doorluchtige doode behoort tot de zoodanigen , di ons , menschenkinderen , in de tweede helft der meest beschaafde eeuw , een oogenblik doen stilstaan om te mijmeren en te weenen ; — wie kan in den tegenwoordigen dag nog stilstaan bij de graven van enkele personen , waar in weinige uren van ééuen dag welige landouwen in dooden-akkers worden herschapen ? Wie heeft , bijvoorbeeld , te midden van den menseh-vernie-tenden ( menseh-vernietenden ) en mensch-on teerend en krijg , nog tijd gehad om een krans neer te leggen op het graf van een der weinige dichters , die ons nog overbleven , van die dichters , die niet vertalen en niet verwilderen , maar die hun geest en gemoed in verheffende zangen uitstorten ? üp uw graf ook nog even in het voorbijgaan den immortelleukrans nedenrelegd , Bogaers , dichter van ileemskerks tocht naar Gibraltar , die , in het heetst van den reuzenstrijd iusschen twee machtige Staten van Europa , te Spa den laatsten adem uitbliest , maar niet onopgemerkt zijt heengegaan , en die in uwe zangen zult blijven leven . Neen ! groot er roem zal u ten deel vallen , dan die van niette sterven . Wanneer eenmaal ( het zou kunnen zijn ) een valsche toepassing van de leer der nationaliteiten een overmoedigen overwinnaar mocht verlokken op een nood-lotiis ( nood-lotiis ) oogenblik zijne zegevierende legerscharen over Neêrlands « weeken grond " ( zooals Tollens zong ) te voeren , dan zal het uw Tocht van Heemskerk naar Gibraltar zijn , die onze jongelingschap met nieuwen moed zal ompantseren en hare geestdrift om den vader-landschen ( vader-landschen ) bodem te verdedigen , zal versterken !
Maar bestaat er dan op dit oogenblik eenigc vrees ?
Dat zijn toch , zegt men , niets dan geestverschijningen , nachtmerriën , van een verhitten grensbewoner . Zacht wat !
Al bestond er geene enkele vrees dan gelegen is in het woord van la Fontaine :
« La raison du plus fort est toujours la meilleure ,'
dan reeds eischt eene gezonde staatkunde voorzichtig te zijn.Wanneer een nederig handwerksman , die een klein huisjebewoont , tot buurman krijgt een ondernemend fabriekantdie hem ter zijde en van achteren insluit en die zijnezaken steeds verder uitbreidt , dan moet hij altijd opzijne hoede zijn , dat hem niet van daag zijn binnenplaats,morgen zijn pomp , overmorgen zijn geheele waterleidingontnomen wordt , onder het voorwendsel , dat de fabrie-kant ( fabriekant ) die voor zijn fabriek niet ontberen kan . In dientoestand nu ongeveer verkeert Nederland tegenover Prui-sen ( Pruisen ) . Het is niet altijd aangenaam , een machtigen buur-man ( buurman ) te bezitten , die handelaar nu zelfs reeder wil wordenen om zijne zaken uit te breiden , het Konings uithangborddoor een Keizerskroon vervangen wil . Maar was dit nogslechts het éénige gevaar ? Men zou nog kunnen hoopvoeden dat Pruisen zich liet weerhouden door het bekendegezegde : nqui trop embrasse , malétreinl ." Voor eene Duit-sche ( Duit-sche ) natie kan eene Pransche spreuk soms waarheid behel-zen ( behelzen ) . Maar er bestaat een grooter gevaar . Hebt gij B lu n t-schli's ( t-schli's ) jongst geschrift : // Die'nationaleStaatenbildungund der moderne Deutsche Staat // gelezen , ( even belang-rijk ( belangrijk ) als zijn geschrift over de plichten der Neutraliteit )? Bluntschli , een van Duitsehland's schranderste Staats-lieden ( Staatslieden ) (. het telt er vele ) leert , dat eene natie , wanneerzij eigen nationaliteit beweert , zedelijke kracht moetbezitten en dat dit het geval is , o . a . // wanneer zij haarStaatsieven gezond kan houden en vrij van den kankerder partijschap .// Waarde lezer , moet ik duidelijkerspreken ? Denk aan deze ministerieele crisis , aan departijen in de partijen , onderzoek waaraan de langdu-righeid ( langdurigheid ) dezer crisis te wijten is ... en ik behoef er nietsbij te voegen ! G .
BLADVULLING .
AAN TWEE GEZUSTERS .
( Naar Lessing .)
Door ' t waas van schoonheid en van jeugd ,
Door onsehuid , scherts en reine vreugd
Weet ge ieders harte te verovren ;
Ei lieve , door ' t getal alleen
Hebt gij voor de Beval ligheên
Te wijken , als zij kunt gij tovren ?
Advertentiën per regel 15 ets .; groote letters en vignetten naar plaatsruimte . Abonnementen voor Industrieelen
1000 regels a 7 ' et .; 500 regels a 10 et .; 250 regels a 12 » et .
S'ilnn pour Oner 1 ; i>c fitmillc *
Snelpersdruk van Gebr . Belinflnt », Ie ' s Graven faspe .
ADVERTENTIËN .
j
Ten dienste der Lagere Scholen '• is verschenen :
AFBEELDING
j
waarvan het gebruik is voorgeschreven bij de wet van 7 April 1869 . Bevattende op NATUURLIJKE GROOTTE 30 verschillende Voorwerpen , uitslekend geteekend en met heldere frissche kleuren gedrukt . Prijs op Katoen geplakt met rollen en knoppen / 7.90 .
MtppEL . H . TEN BRINK .
* •
DE BAZAI ^.
Ie editie 0.90 Cents
2 e editie 1.25 »
3 ° editie 1.50 »
— •
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer