Archieven

 

Uw zoekacties: De Olijftak, 1871; p. 7

De Olijftak

beacon
1  records
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
De Olijftak, 1871; p. 7
Naam tijdschrift:
De Olijftak
Pagina:
7
Datum:
1871
Jaargang:
1871
Is onderdeel van:
DE O L IJ F T A K .
DE ACHTTIENDE BRUBIAIRE .
HISTORISCHE ROMAN
VAN
SCHMIDT-WEISSENFELS . I .
BENE SOIREE IN HET PALEIS DU LUXEMBOURG .
De lange reeks van zalen en galerijen van het paleis du Luxembourg te Parijs was prachtig verlicht en de spiegels aan de muren kaatsten het licht der talrijke kaarsen in de arm - en kroonkandelaren zoo veelvuldig terug dat men zich in een kasteel der tooversprookjes verplaatst waande . Van de wanden in stukadoorwerk en marmer zagen in houten lijsten de figuren van de pen-seelgewrochten ( penseelgewrochten ) van Rubens en Titiaan uit hunnen donkeren grond neder zoowel , op de golvende menigte schoone dames in half Grieksche kleederdracht , met ontbloote armen , hals en schouders en buste als op de jeugdige hoeren in allerhande uniformen en staatsierok-ken ( staatsierokken ) , in frak met korten pantalon , zijden kousen en schoenen met gespen , of in den burgerlijken , breedkragigen rok en de nauwsluitende broeken met kaplaarzen . Welriekende geuren vervulden de uitgestrekte ruimten , die Maria de Medicis naar het model van ' t paleis Pitti te Elorenze had doen bouwen en opsieren en welk kasteel naar Montmorency , die de erfvorstin van ' t hertogdom Luxem-burg ( Luxemburg ) gehuwd had en die een der gelukkigste en bekwaamste maarschalken van Lodewijk XIV was , zijn naam erlangd heeft . Inde groote zaal achter de galerijen , welke door oranjeboomen in een verfrisschende laan herschapen was , speelde een orchest van tijd tot tijd zijne Erancaises en Menuetten , en de jonge en levenslustige wereld danste op den gladden parketvloer de bevallige wijzen . Men wan-delde ( wandelde ) inde galerij ; in de nissen daarvan en in de belendene kamers speelde men kaart ; overal zag men kleine groepen in gesprek , hier uit elkander gaan , daar zich weder op nieuw samenstellen .
' t Was een feest , zoo luistervol en rijk van aanleg als men zich ooit in den tijd van ' t Koninklijk hof van Erankrijk herinneren kon , en toch leefde men reeds zeven jaren onder de Republiek . Geen Koning had in deze zalen meer weidsche pracht en weelde kunnen ten toon spreiden , geen vereeniging van meer aantrekkelijkheid hébben weten bijeen te brengen , en toch had men reeds sedert lang geen Koning meer , maar een Staatsbewind , het Directoire , bestaande uit vijf gekozen leden ; dat sedert eenige jaren Erankrijk regeerde . Maar Barras , de oudste en tot dus verre de invloedrijkste der Bewind-voerders ( Bewindvoerders ) , was zeker een man van zoo autocratische neigingen in den geest van het ancien régime , dat hij ' t wèl verstond als een Koning te leven , en in zijne ver-blijfplaats ( verblijfplaats ) in ' t paleis du Luxembourg hield hij met ^ grootsch , raadselachtig vertoon in zekere mate de eer van de republikeinsche regeering in den zinnelijk-romantischen trant op , die door de elegante Parijsche wereld na het eind van ' t Schrikbewind met veel voorliefde gezocht en in de salons van Barras ten top gevoerd werd .
Het feest waarvan hier sprake en waarop een ongemeen groot aantal gasten genoodigd was , gaf Barras ter eere van Generaal Bonaparte , den held van Lodi en Rivoli , den verwinnaar van Campo Eormio , den veroveraar van Egypte , die zoo even van de pyramiden en van Syrië met den nieuwen roem van den slag van Aboekir op het onverwachtst en snel te Parijs teruggekomen was . Hij maakte in dit schitterend gezelschap het middenpunt uit waarheen allen gedurig terugstroomden , en van ' t welk de eene groep niet uiteenging of de andere was weder ver-zameld ( verzameld ) . Omringd door zijne bewonderaars en vleiers , die in hem reeds de opkomende macht voorzagen , stond de gelukkigste en meest gevierde veldheer der republiek in een salon die aan de groote feestzaal grensde , meer stil-zw ( stilzw ) ; jgende de huidebetuigingen , de opmerkingen en toe-1-usteringen ( toe1-usteringen ) rondom hem henen ontvangende en verne-. de ( vernede ) , dan dat hij door voorkomendheid daartoe opwekte .
Hij droeg den grijzen overrok , waarop hij in Egypte zoo zeer gesteld was geworden , en om de heupen een Turk-schcn ( Turkschcn ) sabel gegespt — de eenige krijgsmans-koketterie die hij zich veroorloofde . Immers zijne kleeding gelijk zijn voorkomen drukten cene eenvoudigheid uit , die de verbeelding der aanwezigen te meer verraste , daar zij zich het tegendeel hadden voorgesteld . Die hem nog gezien hadden , dien jeugdigen generaal van dertig jaren , ie sedert driejaren de wereld door zijne overwinningen bt , ig hield , waren verbaasd over het schrale uitzicht van die geniale natuur , over ' tblceke , magere , in Romeinsehen vorm gesnedene wezen , dat door het lange , eenvoudig neerhangende , zwarte haar een meer fantastisch dan mi-litair ( militair ) karakter aanduidde . Daar hij uiterst terughoudend was , luisterde men des te meer naar de woorden , die hij voor dezen of genen ten beste had , en elk dier woorden maakte een diepen indruk , alsof zij de openbaring van een ge-heimzinnige ( geheimzinnige ) geaardheid medebrachten . En toeh legde hij zich oogenschijnlijk er slechts op toe het onverschilligste onverschillig te kennen te geven , ofschoon zijne vlammend e oogen bliksemsnel naar alle zijden henenzagen en alles opmerkten ; ' t scheen of zij al de kronkelingen en kuiperijen dezer gansche door elkaêr warrelende menigte wilden doordringen ; en zeker getuigden die oogen wei van ' t vuur zijner ziel en van de trotsehe eerzucht , die in zijn borst besloten was .
Plotseling wendde zich de generaal , als dooreene op-welling ( opwelling ) van hevigen toorn bevangen , tot een der achter hem staande hceren , wiens sluw en gemeen gezicht met loerende , kleine oogen bij de daaropvolgende toespraak van Bonaparte de blijde voldoening daarover niet ver-bergen ( verbergen ) kon .
« Wie is die dame , burger , minister van politie ?// vroeg hij en zijn blik wees daarbij naar eene prachtige vrouwe-lijke ( vrouwelijke ) gestalte , die in ' t losse en ongedwongene van haar hulsel de volle schoonheid harer buste toonde en die , door haren cavalier begeleid , zich juist nog even in tijds in de rijen der dansenden begeven had , terwijl zij met stralend en fier oog eene lichte buiging jegens haren buur maakte . // Die dame , daar ?// hernam de minister van politie Eouché in schijnbare onverschilligheid , //' t Is de burgeres Clémence la Jossière , generaal .//
// Clémence !// zei Napoleon Bonaparte binnen ' s monds en drukte de lippen te samen . // Zij hier , en als eene ko-ningin ( koningin ) ,// dacht hij verder , » en naast haar mijne vrouw met Barras ! Hoe men elkaêr toeh kan wedervinden !//
// Is zij niet uit Toulon ?// vroeg hij toen weder , op tuch-tigen ( tuchtigen ) toon .
» Uit Toulon ? ' t Is mogelijk , generaal ,// antwoordde Fouché , met geslepen hoffelijkheid den jongen veldheer toefluisterend : // Ik kan u morgen met meer juistheid daarover bericht geven .//
Bonaparte wierp den minister van politie een blik van volslagen geringschatting toe :
// Ik dank u ,// sprak hij kort-af , //' t Is overbodig .// // Die dame ,// fluisterde hem in ' t zelfde oogenblik een jeugdige afgevaardigde toe , die niemand anders was dan zijn broeder Lucien , // die dame is sedert een paar maan-den ( maanden ) de beminde van Barras , ' t Is allerstuitendst dat zij zich naast uwe vrouw plaatst .//
// Wie danst met haar ? Ik ken dien jongen man niet !// zei Bonaparte zacht tot zijn broeder .
// Ik nog minder , hij moet een vreemdeling zijn ! // // Burger Eouché ,// zoo keerde de generaal tot dezen terug , // kent gij dien burger die met de dame Clémence la Jossière danst ? «
Eouché staarde een oogenblik scherp naar den aange-wezene ( aangewezene ) uit , en antwoordde toen weder op denzelfden toon als straks :
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer