Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de stichting Dakruiter Sint Maarten, 1991 - 2000

3300 Archief van de stichting Dakruiter Sint Maarten, 1991 - 2000

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1991 nam R.R. van den Berge, wonend aan het Kerkplein te Zaltbommel, het initiatief om te kijken of het mogelijk was om een spits op de toren van de Sint Maartenskerk te herbouwen. De spits was in de zeventiende eeuw verloren gegaan. Van de Maartenskerk met de laatste spits is een schilderij bewaard gebleven. Eind 1991 werd voor dit plan een werkgroep gevormd, die in 1992 een stichting voor dit doel oprichtte, de Stichting Torenspits Sint Maartenskerk. Toen duidelijk werd dat een torenspits niet realiseerbaar was, richtte de stichting zich op het herstel van een dakruiter die tot in de negentiende eeuw de Sint Maartenskerk heeft gesierd. De statuten werden aangepast en de Stichting Torenspits Sint Maartenskerk werd omgezet in de Stichting Dakruiter Sint Maarten. Uiteindelijk bleek ook dat plan niet realiseerbaar. Na 2000 stopte de stichting met zijn plannen en na enige jaren is de stichting formeel geliquideerd. De gelden van de stichting zijn toen verdeeld onder enkele instellingen, waaronder het Streekarchief Bommelerwaard.
Het archief van de stichting is voor zover dat bewaard is gebleven (er werd veel informeel overlegd) afkomstig uit de nalatenschap van de initiatiefnemer R.R. van den Berge. Financiële stukken ontbreken, op één jaarrekening na, geheel. Het archief omvat 0,1 strekkende meter. Er zijn geen beperkingen gesteld aan de openbaarheid.
Sil van Doornmalen, 2013.

Kenmerken

Datering:
1991 - 2000
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,12