Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van de afdeling Zaltbommel van het Christen Democr...

3281 Archieven van de afdeling Zaltbommel van het Christen Democratisch Appèl (CDA) en rechtsvoorgangers, 1946 - 1998

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Tot 1970 bestonden in Zaltbommel afdelingen van de Katholieke Volkspartij (KVP) en van de Christelijke Historische Unie (CHU) voorheen Kiesvereniging Zaltbommel van de CHU). Voor het eerst bij de raadsverkiezingen van 1970 traden beide genoemde partijen en de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) gezamenlijk op onder de naam Samenwerkende Christelijke Partijen (SCP). De samenwerking liep vooruit op de fusie van deze drie tot de afdeling Zaltbommel van het Christen Democratisch Appèl in 1980. Het fusieprotocol werd op 8 april 1980 getekend, maar er was al een 'Gemeentelijk CDA-verband' vanaf 1 september 1975, een naam die in 1978 door de landelijke CDA werd erkend. De afdeling Zaltbommel van het CDA deed in 1982 voor het eerst mee aan de raadsverkiezingen. De afdeling Zaltbommel werd per 31 december 1998 opgeheven in verband met de gemeentelijke herindeling per 1 januari 1999 waarbij de gemeenten Zaltbommel, Kerkwijk en Brakel werden samengevoegd. Per diezelfde dag ontstond de Afdeling West Bommelerwaard van het CDA.
De in deze inventaris beschreven stukken vormen zeker niet de complete archieven van de afdeling Zaltbommel van het CDA en haar rechtsvoorgangers. De stukken zijn aan het Streekarchief Bommelerwaard geschonken in 2001 en 2006 door de weduwe van H. de Leeuw en A.M. Braspenning, beiden te Zaltbommel. Een groot deel van de stukken die het streekarchief kreeg van A.M. Braspenning is oorspronkelijk afkomstig van de heer A. Groeneveld, jarenlang secretaris van de afdeling Zaltbommel van de CHU en, vanaf 1980 tot 1989, van de afdeling Zaltbommel van het CDA.1)
Omdat A. Groeneveld ook van 1950-1980 secretaris was van de Statenkring Wijchen van de CHU (waartoe ook de Bommelerwaard hoorde) en vanaf 1980 ook secretaris van de Statenkring Wijchen van het CDA, bevonden zich tussen de stukken ook 2 archiefdozen met archief van die statenkring. Die dozen zijn in 2009 overgedragen door het Streekarchief Bommelerwaard aan het Gelders Archief te Arnhem.
Bij de stukken bevonden zich ook enkele stukken van de afdeling Brakel van het CDA. Die afdeling hoort niet tot de rechtsvoorgangers van het CDA Zaltbommel, wel is het een rechtsvoorganger van het CDA West Bommelerwaard, maar het archief van die organisatie wordt hier niet beschreven. De stukken zijn vooralsnog toch in deze inventaris opgenomen, maar zullen daar later wellicht nog uitgehaald worden.
De omvang van het archief / de archieven beslaat 0,48 meter. Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld.
Harriëtte van Doremaele, 2009
Noten
1. Adrianus Groeneveld, geboren 19 september 1917 te Ammerzoden. Onderwijzer van 1937 tot aan zijn pensionering in 1978. Hij had allerlei maatschappelijke functies. Vanaf 1946 tot 1950 was hij secretaris van de afdeling Well-Ammerzoden van de CHU en vanaf 1947 ook secretaris van de afdeling Zaltbommel. Dat bleef hij tot de fusering tot CDA in 1980, toen hij secretaris werd van de afdeling Zaltbommel van het CDA. In 1989 nam hij als zodanig afscheid. Hij was ook van 1950-1960 lid van de Unieraad van de CHU namens de Statenkring Wijchen.

Kenmerken

Datering:
1946 - 1998
Plaats:
Zaltbommel
Gemeente:
Zaltbommel