Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van drukkerij en uitgeverij J. Pekelharing te Zaltbo...

3215 Archief van drukkerij en uitgeverij J. Pekelharing te Zaltbommel, 1922 - 1933

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Op 15 december 1896 vestigde Jelis Pekelharing (geboren 22-9-1872 te Zaandam) zich met zijn moeder en zuster in Zaltbommel, in het pand Boschstraat wijk C 439, na 1900 Bosch-straat wijk C 69 genummerd. Pekelharing had als beroep ‘letterzetter’. Hij is waarschijnlijk direct begonnen met een drukkerij. In 1901 huwde Jelis Pekelharing Maria Helena Kosters uit Heereveen. Er werden twee kinderen geboren, waarvan de jongste, Agatha Hendrika Gosewina, de drukkerij en uitgeverij met haar man zou voortzetten na het overlijden van haar vader op 26 juni 1935 te Zaltbommel.
In 1904 vroeg Pekelharing een vergunning aan voor het oprichten van een drukkerij aan het kerkplein. Of de drukkerij hier ook gevestigd is, is onbekend. Een jaar later volgde namelijk een nieuwe aanvraag voor een drukkerij in de Boschstraat. Dat jaar, 1905, was hij verhuisd naar het pand Boschstraat wijk D 65. Hier bleef de firma Pekelharing gevestigd tot het einde. Vanaf 1931 was het huisnummer Boschstraat 40. De drukkerij en uitgeverij is opgeheven in 1964/5.
In 1994 ontving het streekarchief een grootboek en enige correspondentie van de drukkerij annex uitgeverij van het Maarten van Rossummuseum. De herkomst van deze stukken is onbekend. In januari 2002 schonk de heer Van der Wal, bewoner van het pand Boschstraat 40 te Zaltbommel, waarin de drukkerij Pekelharing gevestigd was, een pakket rekeningen uit 1933 en 1927. De stukken waren aangetroffen bij verbouwingswerkzaamheden in het pand. Deze stukken zijn beschreven in de plaatsingslijst. In de bibliotheek van het Streekarchief Bommelerwaard berusten verschillende uitgaven van de drukkerij uit de jaren 1898 - 1954. De omvang bedraagt 0,12 m. Er zijn geen openbaarheidsbeperkingen. S.E.M. van Doornmalen, 2002.

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
2,50
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.