Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling stukken betreffende Mr. L.A.J. Beekman, 1927 - 1945

1527 Verzameling stukken betreffende Mr. L.A.J. Beekman, 1927 - 1945

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
L.A.J. Beekman werd geboren in Arnhem op 20 juli 1914. Hij bezocht het stedelijk gymnasium in Utrecht en studeerde daarna aan de Rijksuniversiteit in Utrecht rechten. Na het beëindigen van zijn studie vestigde hij zich als advocaat en procureur in het arrondissement Utrecht. Deze praktijk oefende hij uit totdat hij bij besluit van de Secretaris-Generaal van Justitie d.d. 11 december 1941 werd benoemd tot kantonrechter in Tiel.

Beekman wordt in 1934 lid van de Nationaal Socialistische Beweging (N.S.B.) waarin hij tal van functies uitoefent, zowel in groep, district, W.A. als in de voormalige nationaal-socialistische studenten federatie, het front van Nering en ambacht en het rechtsfront.

In Utrecht is bij ook betrokken als handlanger van Müller Lehning bij de liquidatie van niet-commerciële verenigingen, o.a. studentenverenigingen als het Utrechts Studenten Corps. Hij eigende zich daarbij van alles toe (o.a. bij de sociëteit van Unitas).

In 1944 wordt hij voor de N.S.B. burgemeester in Tiel. Zijn termijn is in mei 1945 beëindigd. Beekman was hopman van de Weer-Afdeling (W.A.) van de N.S.B. en tevens is hij streekjagermeester.

Na de bevrijding in mei 1945 is Beekman, onder meer voor het aangeven van personen door bij Bijzonder Gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, ontzetting uit het actieve en passieve kiesrecht en uit het recht om publieke ambten te bekleden.

In 1957 richt hij, woonachtig in Beverwijk een School voor Rechts- en Staatswetenschappen op. De school start in september 1957 met de lessen met één leerling voor de middelbare akte staatsinrichting en met zeven leerlingen voor de middelbare akte staatshuishoudkunde. Docent wordt dan genoemd als zijnde een docent in de economie.

Het archief van de heer Beekman is aangetroffen bij de archiefstukken van de gemeentepolitie Tiel. Het is bij de oorspronkelijke overdracht niet direct meegekomen omdat men het zulke leuke archiefstukken vond. Later is het alsnog overgedragen aan het Regionaal Archief Rivierenland. Bij de inventarisatie van het archief van de Gemeentepolitie Tiel is besloten deze stukken afzonderlijk te inventariseren. Het archief betreft een zestal dossiers en is ongeveer 0,12 meter groot.
Het archiefmateriaal is ontdaan van nietjes en paperclips en verder materiaal verzorgd. Op de oorspronkelijk oranje omslag stond als ondertitel "zuivering". De stukken zijn waarschijnlijk in het kader daarvan verzameld.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,125