Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Comissie oorlogsmonument en het Comite tot St...

0653 Archief van de Comissie oorlogsmonument en het Comite tot Stichting van een monument voor in de oorlog gevallen Tielenaren, 1940 - 1950

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Direct na de oorlogsperikelen van 1940 werd een initiatief gestart door de burgemeester van Tiel tot oprichting van een monument voor de bij de Greenberg gevallen Tielse militairen. Een financiële actie werd gehouden onder de bevolking, die ruim fl. 800,-- opbracht. De gevolgen van de Duitse bezetting verhinderden echter uitvoering van de plannen en men besloot het geld voorlopig vast te zetten tot betere tijden.
Die braken pas aan na vijf oorlogsjaren. In mei 1945 werd weer een actie opgezet, met als startkapitaal het in 1940 verworven geld. In totaal werd ruim fl. 5000,-- verworven. De doelstelling werd verbreed. Niet alleen de gesneuvelde militairen maar ook gefusilleerde Tielenaren en gesneuvelde verzetsstrijders werden nu als doelgroep voor het herdenkingsmonument gezien.
Via inmiddels vastgestelde landelijke normen en centrale herdenkingsorganen werd gezocht naar een geschikte kunstenaar, die men vond in de te Amsterdam wonende kunstenaar W. van Hoorn.
Na langdurig onderhandelen over de plaats en de naaktheid van het beeld werd het op 4 mei 1950 uiteindelijk onthuld. Het werd geplaatst aan de Oude Haven, waar het jaarlijks een centraal punt was tijdens de dodenherdenkingen op 4 mei. In 1997 moest het wijken voor de dijkverzwaring en kreeg het een plaats in het park bij de St. Maartenskerk in het centrum van de stad.
De beide archiefjes werden in 1999 geschonken door mevrouw A.H. van Versendaal-Hol te Tiel, wiens echtgenote secretaris-penningmeester van beide instellingen was. Helaas is het overgedragen materiaal niet compleet. Waarschijnlijk is dat veroorzaakt door het gezamenlijk "optrekken" van de gemeente en de commissie, waardoor stukken verspreid bewaard zijn. Zo berust er in het secretariearchief van de gemeente Tiel eveneens materiaal over het oprichten van een oorlogsmonument. Ook op Ministerieel niveau is materiaal bewaard i.v.m. de officiële goedkeuring van het monument Van het overgedragen materiaal is niets vernietigd. De archiefjes zijn openbaar.

Tiel, augustus 1999
W.V.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Toegangstitel:
geheel