Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van A.H. Buissink, burgemeester van Zaltbommel van 1...

3325 Archief van A.H. Buissink, burgemeester van Zaltbommel van 1947 - 1959, 1942 - 1959

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Andreas Hermanus (André) Buissink
3325 Archief van A.H. Buissink, burgemeester van Zaltbommel van 1947 - 1959, 1942 - 1959
Inleiding
1.
Andreas Hermanus (André) Buissink
Andreas Hermanus (André) Buissink is geboren in Haarlem op 25 september 1905 als zoon van Andreas Hermanus Buissink en Anna Helena van der Colk. Hij huwde op 18 juli 1934 in Noordwijkerhout met de op 24 april 1908 in Haarlem geboren Catharina Diderica (To) Ketelaar.Het paar woonde aanvankelijk in Haarlem (1934), daarna in Utrecht (1935) en vanaf 1936 in Emmen. André was volgens zijn persoonskaart Nederlands Hervormd en van beroep winkelier. Het echtpaar kreeg twee kinderen. De op 4 april 1939 te Emmen geboren Andreas Popke (Boy) Buissink en de op 25 december 1948 te Zaltbommel geboren Catharina Andreá (Catharina) Buissink. A.H. Buissink overleed te Zaltbommel op 10 februari 1959. (Gegevens ontleend aan zijn persoonskaart).

Buissink was actief in de A.J.C. en plaatselijke vakbewegingen en coöperaties. Hij werd op 27-jarige leefijtd bestuurder van de Bakkersgezellenbond in Noord- en Zuid-Holland. Later kwam hij in algemene dienst van de Nederlandse Landarbeidersbond in Utrecht en voor die organisatie ging hij in 1936 naar Drenthe (Emmen) om daar bestuurswerk te doen. Nadat Nederland werd bezet door de Duitsers stopte hij met zijn vakbondsfunties en werd hij gewestelijk commissaris van de Nederlandse Unie. Van 1942 tot in 1944 was hij geïnterneerd in het gijzelaarskamp in St. Michielsgestel. Na zijn vrijlating nam hij actief deel aan illigaal werk. Na de bevrijding werkte hij onder meer voor het Militair Gezag en als hoofd van de regeringsdienst 'Oog en Oor' in Drenthe. Hij was al vóór 1940 woordvoerder van de Sociaal Democratische raadsfractie in Emmen en hij was een fervent voorstander van de 'doorbraakgedachte'. Na de bevrijding was hij fractieleider van de PvdA in de gemeenteraad van Emmen. (Informatie ontleend aan bericht in De Bommelerwaard van 25-05-1947).

A.H. Buissink werd bij KB van 16 mei 1947 benoemd tot burgemeester van Zaltbommel met ingang van 1 juni 1947 en bleef dat tot aan zijn plotselinge dood in 1959.

2. Het archief

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,25