Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het kapittel en de kerkfabriek van de St.-Maarte...

3323 Archief van het kapittel en de kerkfabriek van de St.-Maartenskerk te Zaltbommel, 14e-16e eeuw

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Kapittel van de St.-Maartenskerk
1. Obituarium
--- Obituarium van de St.-Maartenskerk. Handschrift, aangelegd in de 14e en vervolgd tot in de 16e eeuw, 14e - 16e eeuw
3323 Archief van het kapittel en de kerkfabriek van de St.-Maartenskerk te Zaltbommel, 14e-16e eeuw
Inventaris
1. Kapittel van de St.-Maartenskerk
1. Obituarium
---
Obituarium van de St.-Maartenskerk. Handschrift, aangelegd in de 14e en vervolgd tot in de 16e eeuw, 14e - 16e eeuw
Datering:
14e - 16e eeuw
NB:
Zie voor het origineel de Archieven van de stad Zaltbommel (1293) 1327 - 1815, toegang 3020, inventarisnummer 1134. Van oorsprong heeft dit obituarium behoort tot het archief van het kapittel van de St.-Maartenskerk. Daarom is deze verwijzing hier geplaatst. Een obituarium is een 'dodenboek' waarin opgetekend werd wanneer en voor wiens nagedachtenis missen gelezen moesten worden. Daarbij werd vaak genoteerd waaruit die missen betaald werden. Dit obituarium werd door het kapittel van Zaltbommel waarschijnlijk kort na de oprichting in 1303 in gebruik genomen en werd bijgehouden tot ongeveer 1569. Het perkamenten register is ingedeeld volgens de kalender met voor elke dag een kolom. De dagen 16 tot en met 31 december ontbreken, die bladen werden uit de band gesneden. Omdat de ruimte voor bepaalde dagen vol raakte, zijn er in de loop van de jaren nieuwe bladen ingenaaid, zodat er nu 149 bladen zijn. In 1933 is het obituarium gerestaureerd en voorzien van een nieuwe band.
In (vooral oudere) literatuur wordt dit obituarium vaak ook aangeduid als necrologium. Zie over de lotgevallen van dit handschrift: Dr. J.G.R. Acquoy, Jan van Venray, blz. 15 noot 2 en S.E.M. van Doornmalen, Index op het middeleeuws obituarium van het kapittel van de St.-Maartenskerk in Zaltbommel, in: Tussen de Voorn en Loevestein, jrg. XXIX (1993), nr.82-83, p.183-185. Zie voor de aankoop van dit handschrift het archief van de stad Zaltbommel 1816-1928 (Archiefblok 3019), nummer 3019/4610. Dit obituarium is gescand en digitaal als nummer 1937 opgenomen in de collectie dtb-registers van de Bommelerwaard bij het Regionaal Archief Rivierenland. Het is in te zien op de website onder de dtb-registers. Voor een transcriptie en een (vrije) Nederlandse vertaling zie de Collectie Beckering Vinckers, archiefblok 3033, inventarisnummers 3033/42 - 3033/50. Transcriptie en vertaling zijn gedigitaliseerd en op de website ter inzage.
Omvang:
1 band

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,85