Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling documentatie en aantekeningen van N. Kroes betre...

3270 Verzameling documentatie en aantekeningen van N. Kroes betreffende de familie Leenhoff, 1992-1997

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Tussen 1992 en 1997 verrichtte mevrouw N. Kroes te Zaltbommel onderzoek naar leden van de Zaltbommelse familie Leenhoff en hun verwanten. Mevrouw Kroes werkte als vrijwilligster op het toenmalige Streekarchivariaat Bommelerwaard, vanaf 1994 Streekarchief Bommelerwaard. Concrete aanleiding waren de vele vragen naar en rond het huwelijk in Zaltbommel van Suzanne Leenhoff met de beroemde impressionistische Franse schilder Eduard Manet in 1863.
Eind jaren veertig van de negentiende eeuw trokken de kinderen van de Zaltbommelse stadsbeiaardier en organist Carolus Antonius Leenhoff naar Parijs met hun moeder Martina Johanna Ilcken. Daar kwamen zij in artistieke kringen terecht. Dochter Suzanne huwde met Eduard Manet. Dat huwelijk vond op 28 oktober 1863 zowel voor de wet als in de kerk te Zaltbommel plaats. Waarschijnlijk verbleef Manet toen ook enkele weken in Zaltbommel.
In de bijlagen bij de huwelijksakte berust een afschrift van de geboorteakte van Manet. Volgens mevrouw Juliet Wilson-Bareau (1935) - zie https://en.wikipedia.org/wiki/Juliet_Wilson_Bareau - uit Londen, kenner van het werk van Manet, is dit het enige bewaard gebleven authentieke afschrift van zijn geboorteakte. De originele akte is in 1871 tijdens de opstand in Parijs verloren gegaan.
Haar zuster Suzanne Mathilde huwde met de beeldhouwer-schilder Jospeh Mezzara. Een zoon uit dit huwelijk Mezzara-Leenhoff, Charles, werd eveneens schilder en vestigde zich in 1882 voor korte tijd in Zaltbommel. Een tweede zuster, Martina Adriana, trad in het huwelijk met de kunstschilder Jules Vibert. Haar broers hadden zelf artistieke vaardigheden. Ferdinand werd beeldhouwer/graveur en Rudolf werd schilder. Kortom dit boeiende artistieke milieu vroeg om nader onderzoek. Mevrouw Kroes heeft het onderzoek niet kunnen voltooien.
De collectie is in 2006 geschonken aan het toenmalige Streekarchief Bommelerwaard, per 1 januari 2014 samengevoegd met het Regionaal Archief Rivierenland. Er zijn geen beperkingen gesteld aan de openbaarheid. De omvang bedraagt 0,3 meter.
S.E.M. van Doornmalen, oktober 2006.
Inventaris
2. Documentatie
2.2. Ferdinand Leenhoff
46-50 Kopieën van achtergrondliteratuur, uit artikelen en boeken, betreffende Ferdinand Leenhoff, verzameld ca. 1993-1998
3270 Verzameling documentatie en aantekeningen van N. Kroes betreffende de familie Leenhoff, 1992-1997
Inventaris
2. Documentatie
2.2. Ferdinand Leenhoff
46-50
Kopieën van achtergrondliteratuur, uit artikelen en boeken, betreffende Ferdinand Leenhoff, verzameld ca. 1993-1998
Datering:
verzameld ca. 1993-1998

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,37