Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Heerewaarden, 1938 - 1998

3202 Archief van het gemeentebestuur van Heerewaarden, 1938 - 1998

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. De gemeente
1.1 Dorp aan de rivier 1)
1.2 Grondgebied
1.3 Naam, wapen en vlag 6)
1.4 Gemeentelijke herindelingen
1.5 Gemeentebestuur
1.6 Taken
3202 Archief van het gemeentebestuur van Heerewaarden, 1938 - 1998
Inleiding
1. De gemeente
1.6
Taken
Veel aan de Maas gelegen dorpen in de Bommelerwaard werden op het einde van de tweede wereldoorlog grotendeels verwoest. In vergelijking daarmee doorstond Heerewaarden de oorlog redelijk. Wel werd het fort Nieuw Sint Andries door de Duitsers opgeblazen.
Na de oorlog lag in de gemeente sterk de nadruk op de wederopbouw, het onderwijs, de uitvoering van sociale voorzieningen en de aanleg en riolering van wegen. Mede door de decentralisatie van taken van rijk en provincie naar de gemeenten zijn de taken in de loop der jaren sterk toegenomen. In de periode 1970-1998 werden het takenpakket aanzienlijk uitgebreid op het gebied van de milieuwetgeving (hinderwet, wet geluidhinder), ruimtelijke ordening (de woningbouw, bestemmingsplannen, de monumentenwet, de wet op de stads- en dorpsvernieuwing), recreatie, openbare veiligheid, welzijn, algemene bijstandswet, enz. Vooral ook de (watersport)recreatie nam in Heerewaarden een grote vlucht. Een grote camping zorgt voor bijna een verdubbeling van het aantal aanwezigen in de zomerperiode. De nabijheid van de Maas en Waal maakten Heerewaarden ideaal als vestigingsplaats voor een milieucentrum, een educatief centrum waar voorlichting wordt gegeven over het beheer van de grote rivieren en allerlei milieuaspecten rondom het thema ‘water’. Ondanks deze initiatieven, die zeker bijdroegen tot het leefbaar houden van Heerewaarden, was het dorp te klein om er allerlei basisvoorzieningen te kunnen handhaven. De middenstand verdween nagenoeg volledig uit het dorp.
Omdat de gemeente Heerewaarden wel erg klein was om alle taken geheel zelfstandig uit te voeren werd op vele gebieden aangesloten bij gemeenschappelijke regelingen van Bommelerwaardse gemeenten dan wel bij stichtingen zoals:
Een gemeenschappelijke regeling op het gebied van Bouw- en Woningtoezicht in de Bommelerwaard. Vastgesteld door gedeputeerde staten per 1 januari 1941.
In 1950 werd deze regeling opgevolgd door de gemeenschappelijke regeling Technische Dienst Bommelerwaard. Die uiteindelijk ook per 31 december 1998 werd opgeheven. 18)
Een gemeenschappelijke regeling Streekarchivariaat Bommelerwaard (later Streekarchief Bommelerwaard) voor het beheer van de overgebrachte archiefbescheiden en het toezicht op de niet overgebrachte archiefbescheiden. De regeling werd van kracht per 1 juli 1982 en bestaat nog steeds. 19)
Een gemeenschappelijke regeling op het gebied van schooltandverzorging en logopedie. 20)
De Stichting tot Bevordering van de Welvaart in de Bommelerwaard. Deze stichting had ten doel het bevorderen van elk streven naar verhoging van het economisch, sociaal en cultureel welzijn in de Bommelerwaard. De stichting heeft bijzonder veel betekend voor de ontwikkeling van het gebied. 21)
Het Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal. 22)
De gemeente is verantwoording schuldig voor het door haar gevoerde beleid aan de provincie. De Commissaris van de Koningin kwam in de periode 1938-1998 regelmatig een werkbezoek aan de gemeente brengen waarbij onder andere de problemen binnen de gemeente werden besproken. 23)
De Koningin bezocht op 23 augustus 1988 tijdens een streekbezoek aan het Gelders Rivierengebied het in Heerewaarden gevestigde Milieucentrum De Grote Rivieren. 24)
2. Het archief
3. Verantwoording van de inventarisatie
4. Noten bij de inleiding
Bijlagen inleiding
Bijlage 1: Literatuur
Bijlage 2: Samenstelling gemeenteraad per raadsperiode 1935-1998
Bijlage 3: Alfabetische lijsten van bestuurders en functionarissen 1935-1998
Inventaris

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
67,74