Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Heerewaarden, 1938 - 1998

3202 Archief van het gemeentebestuur van Heerewaarden, 1938 - 1998

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. De gemeente
1.1 Dorp aan de rivier 1)
1.2 Grondgebied
1.3 Naam, wapen en vlag 6)
1.4 Gemeentelijke herindelingen
3202 Archief van het gemeentebestuur van Heerewaarden, 1938 - 1998
Inleiding
1. De gemeente
1.4
Gemeentelijke herindelingen
Zoals al gesteld werden in de afgelopen twee eeuwen in het gebied verschillende gemeentelijke herindelingen doorgevoerd, ook in de hier beschreven periode 1938-1998. De schriftelijke neerslag van al die herindelingspogingen zijn terug te vinden in het archief. De zelfstandigheid van de gemeente Heerewaarden is in de periode waarover de inventaris loopt serieus bedreigd door de herindelingsplannen die in 1955 tot opheffing van vijf Bommelerwaardse gemeenten leidde, maar Heerewaarden werd uiteindelijk ongemoeid gelaten. 11) Vanaf begin 1969 werd de gemeente wederom betrokken bij plannen tot gemeentelijke herindeling. In eerste instantie betrof het een herindelingsplan voor het Land van Maas en Waal. Toen de gemeente van dat plan werd losgekoppeld volgde spoedig een nieuwe bedreiging van de gemeentelijke zelfstandigheid bij de presentatie van het herindelingsplan voor de Bommelerwaard. 12) Het leek nu toch echt te gaan gebeuren, maar nadat het wetsvoorstel de Tweede Kamer al was gepasseerd, stemde de Eerste Kamer op 1 juli 1986 volkomen onverwachts tegen het voorstel. De staatssecretaris, in een poging om te redden wat er nog te redden viel, kwam in 1987 met een aangepast en beperkter voorstel waarbij werd voorzien in een samenvoeging van de gemeenten Zaltbommel, Heerewaarden en Rossum. De beide laatstgenoemde gemeenten kwamen met het tegenvoorstel van een vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Rossum en Heerewaarden. Toen de staatssecretaris zijn voorstel introk werd door Rossum en Heerewaarden de aanvraag van de eerst zo vurig bepleitte, vrijwillige samenvoeging ook ingetrokken en in 1990 waren daarmee alle herindelingsplannen weer van de baan. 13)
Enkele jaren later kwam weer een herindelingstraject op gang, waarbij het duidelijk werd dat er nu toch echt een einde zou komen aan de zelfstandigheid van de gemeente. In 1998 werd besloten tot samenvoeging per 1 januari 1999 van de gemeenten Ammerzoden, Hedel, Heerewaarden, Maasdriel en Rossum tot een nieuwe gemeente Maasdriel. 14)
Net op de valreep werd in 1997 nog gevierd dat de naam Heerewaarden 1000 jaar daarvoor voor het eerst in de geschreven bronnen opdook. Het werd een grandioos afscheidsfeest. 15)
1.5 Gemeentebestuur
1.6 Taken
2. Het archief
3. Verantwoording van de inventarisatie
4. Noten bij de inleiding
Bijlagen inleiding
Bijlage 1: Literatuur
Bijlage 2: Samenstelling gemeenteraad per raadsperiode 1935-1998
Bijlage 3: Alfabetische lijsten van bestuurders en functionarissen 1935-1998
Inventaris

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
67,74