Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Heerewaarden, 1938 - 1998

3202 Archief van het gemeentebestuur van Heerewaarden, 1938 - 1998

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. De gemeente
1.1 Dorp aan de rivier 1)
1.2 Grondgebied
3202 Archief van het gemeentebestuur van Heerewaarden, 1938 - 1998
Inleiding
1. De gemeente
1.2
Grondgebied
Zoals beschreven was de oppervlakte van de gemeente gedaald van 886 ha. in 1938 naar 757 ha. in 1998. Het verschil werd veroorzaakt door een aantal grenswijzigingen:
Per 1 januari 1958 vond een grenswijziging plaats tussen de provincies Gelderland en Noord-Brabant waarbij het gedeelte van de gemeente dat aan de zuidzijde van de Maas lag en dat De Bergen werd genoemd, werd gevoegd bij de gemeente Lith. Tot deze wijziging werd al in 1943 bij beschikking van de secretaris-generaal van het Departement van Binnenlandse Zaken besloten. In verband met de oorlog werd vooralsnog aan dat besluit geen gevolg gegeven. In 1949 pakte men de draad weer op en pas bij wet van 23 juli 1957 werd per 1 januari 1958 deze wijziging van de grens tussen de provincies Gelderland en Noord-Brabant doorgevoerd. 2)
In verband met de gemeentelijke herindeling van het Land van Maas en Waal en een deel van het Rijk van Nijmegen in 1978 werd het tot dan bij de gemeente Dreumel behorende buurtschap Bato’s Erf toegevoegd aan de gemeente Heerewaarden. 3)
Bij de wijziging van de grens in verband met het opheffen van de gemeente Dreumel door gemeentelijke herindeling van het Land van Maas en Waal en een deel van het Rijk van Nijmegen werden twee percelen ter grootte van 31a en 50 ca overgedragen aan de gemeente Heerewaarden. 4)
In 1992 werd de gemeentegrens gewijzigd in de nabijheid van de Sluis St. Andries. Daar was het grensbeloop met de gemeente Rossum niet logisch en werd het ook uit het oogpunt van openbare veiligheid wenselijk geacht dat het hele sluizencomplex (Sluis St. Andries) inclusief aan- en afvoerwater in één gemeente werd ondergebracht. Dat werd Rossum. 5)
1.3 Naam, wapen en vlag 6)
1.4 Gemeentelijke herindelingen
1.5 Gemeentebestuur
1.6 Taken
2. Het archief
3. Verantwoording van de inventarisatie
4. Noten bij de inleiding
Bijlagen inleiding
Bijlage 1: Literatuur
Bijlage 2: Samenstelling gemeenteraad per raadsperiode 1935-1998
Bijlage 3: Alfabetische lijsten van bestuurders en functionarissen 1935-1998
Inventaris

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
67,74