Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Hedel, ...

3192 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Hedel, 1568 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
5. Verwant materiaal
5.3. Verwante archieven
3192 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Hedel, 1568 - 1811
Inleiding
5. Verwant materiaal
5.3.
Verwante archieven
In Huis Bergh berust als toegang 0214 het Archief van het Huis Bergh (828) 1227-1842 en wordt daar beheerd door het Erfgoedcentum Achterhoek & Liemers. In dat archief zitten veel stukken over Hedel, aangezien leden van de familie lang eigenaren waren van de heerlijkheid en het kasteel. * 

In het West-Brabants Archief te Bergen op zoom berusten de Archieven van de Raad en Rekenkamer van de markiezen van Bergen op Zoom 1289-1795. Daarin bevinden zich stukken over het beheer van Hedel tijdens het bewind als Vrouwe van Hedel van Maria Elisabeth (Isabella) van den Bergh (1638-1671) en Henriëtte Françoise van Hohenzollern-Hechingen (1671-1698). * 

In het Gelders Archief te Arnhem berust als toegang 0012 het Archief van de Gelderse Rekenkamer 1543-1795. Daarin zitten veel stukken over het beheer van beheer van Hedel in de periode vanaf de naasting door de Staten van Gelderland in 1699 en ook een aantal retro-acta die blijkbaar ná de naasting zijn overgenomen.

De bij het Regionaal Archief Rivierenland berustende archieven van de Geërfden (dorpsbestuur), vanaf 1810 Dorpspolder Hedel 1629-1813 (toegang 3076) en van het Dorp / de heerlijkheid Hedel 1613-1799 (toegang 3263) zijn klein van omvang omdat verreweg het grootste deel in de Tweede Wereldoorlog verloren ging en ze bevatten, op een enkele uitzondering na, geen stukken die feitelijk thuishoren in dit rechterlijk archief.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Omvang in meters:
6,25
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Geografische namen: