Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de (hoge) gerechtsbank van Zuilichem in het ambt...

3186 Archief van de (hoge) gerechtsbank van Zuilichem in het ambt Bommeler- en Tielerwaard, 1563 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.3. Geschiedenis van het archief
3186 Archief van de (hoge) gerechtsbank van Zuilichem in het ambt Bommeler- en Tielerwaard, 1563 - 1811
Inleiding
2. Context
2.3.
Geschiedenis van het archief
Na de opheffing van de schepenbank bij de invoering van het nieuwe rechterlijke bestel in 1811 is het archief overgenomen door het Rijk. Het archief werd later ondergebracht in het Rijksarchief in Gelderland te Arnhem (thans Gelders Archief). Door het Gelders Archief werd het archief in 1999 in eigendom overgedragen aan het Streekarchief Bommelerwaard (in 2014 opgegaan in het Regionaal Archief Rivierenland).
Het archief was bij de overdracht in 1999 door het Gelders Archief voorzien van een grofmazige plaatsingslijst, gemaakt door P.D. Keijmel uit 1969.

Het archief werd in 2013 opnieuw verpakt en matereel verzorgd. Daarbij zijn enkele beschrijvingen verbeterd en enkele grote eenheden gesplits in kleinere handzamere omslagen. Daarnaast zijn in de loop der jaren kleine verbeteringen in de inventaris aangebracht. In 2020 is deze inleiding door J. Buylinckx gestandaardiseerd krachtens de daarvoor bij het RAR geldende voorschriften. De eigenlijke inventaris behoeft nog nadere verbetering en detaillering. Daarmee zal het ook nodig zijn om deze inleiding nog enigszins aan te passen.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Omvang in meters:
30,50
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Toegangstitel:
Inventaris