Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de (hoge) gerechtsbank van Driel in het ambt Bom...

3184 Archief van de (hoge) gerechtsbank van Driel in het ambt Bommeler- en Tielerwaard, 1513 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.4. Nadere toegangen
3184 Archief van de (hoge) gerechtsbank van Driel in het ambt Bommeler- en Tielerwaard, 1513 - 1811
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.4.
Nadere toegangen
In de inventaris zijn enkele eigentijdse (door de administratie destijds zelf gemaakte) nadere toegangen opgenomen. Het betreft voornamelijk een paar naamindexen op registers (signaten). * 

Op de gelofsignaten iover de jaren 1625-1655 (inventarisnummers 973-976) beschikt het Regionaal Archief Rivierenland over moderne indexen op persoonsnamen en geografische namen. Twee van die indexen zijn ook gepubliceerd. De andere twee zijn alleen beschikbaar als databasebestand. De indexen kunnen op de studiezaal ter inzage worden gevraagd.

De procesdossiers zijn per stuk beschreven en de namen van de procesvoerende partijen zijn ook terug te vinden op de website bij "Zoeken naar personen". De andere namen die voorkomen in de beschrijvingen, bijvoorbeeld de namen die genoemd zijn in de beschrijvingen van de besloten testamenten en de boedels, zijn daar niet terug te vinden, maar wel bij "Zoeken in alle bestanden".

De inventarisnummers 1047, 1056-1057 betreft aangiften van overledenen in respectievelijk Driel, Hurwenen en Rossum. Ze zijn ook opgenomen in toegang 3198 van doop-, trouw- en begraafregisters van de Bommelerwaard onder de nummers 719 (Driel), 1103 (Hurwenen) en 1715 (Rossum). Die nummers zijn digitaal beschikbaar op de site en ook op naam doorzoekbaar bij "Zoeken naar personen".
Omdat het archief van de Bank van Driel veel lacunes kent vóór 1590 is er door een particulier, Peter van Maanen, een website opgezet waarin transcripties en samenvattingen worden gepubliceerd van schepenakten van schepenen van de Bank van Driel van vóór die periode, die in origineel of afschrift in andere archieven berusten. Op die waardevolle website worden ten tijde van het afsluiten van deze inventaris (2020) al bijna 325 akten toegankelijk gemaakt: http://www.bankvandriel.nl.

Over de samenstelling van de bank en genealogische en heraldische gegevens met betrekking tot de aan de bank verbonden functionarissen (schepenen, secretarissen, richters, etc.) vanaf 1650 tot 1811 verscheen in 2002 een publicatie van W.H. Dingemans.Zie literatuurlijst bij deze inleiding.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Omvang in meters:
38,37
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.