Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de steenfabriek De Hoogewaard voorheen gebroeder...

3174 Archief van de steenfabriek De Hoogewaard voorheen gebroeders De Vries te Heerewaarden, 1883 - 1984

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De steenfabriek lag in de gemeente Heerewaarden aan de Maasdijk tussen het dorp Heerewaarden en het fort Oud-Sint Andries.
Het archief van de steenfabriek werd door de streekarchivaris aangetroffen op de zolder van het gemeentehuis van Heerewaarden. Het is daar waarschijnlijk geplaatst in 1987. Voor zover bekend is er geen akte van schenking of inbewaring geving opgemaakt tussen de fabriek en de gemeente.
Toen eind 1998 in het kader van de gemeentelijke herindeling het gemeentehuis werd verkocht, is door het Streekarchief het archief bewerkt en overgebracht naar de centrale archiefbewaarplaats in Zaltbommel.
Het archief is zeer incompleet. Het op het gemeentehuis van Heerewaarden aanwezige deel bestond grotendeels uit loonadministratie, bank- en giro-afschriften, bijlagen bij de jaarrekeningen (nota’s), e.d. De vernietigbare stukken zijn geselecteerd en daadwerkelijk vernietigd (ca. 4 strekkende meter).
De omvang van het archief bedraagt na opschoning 0.36 m. Aan de openbaarheid zijn geen beperkende bepalingen gesteld.
-
10 november 1998, J.J.A. Buylinckx.
Inventaris
19 Vergunning verkregen van de gemeente Heerewaarden voor het verleggen van de Maasdijkstraat in verband met de opstelling van een laad- en losbrug
3174 Archief van de steenfabriek De Hoogewaard voorheen gebroeders De Vries te Heerewaarden, 1883 - 1984
Inventaris
19
Vergunning verkregen van de gemeente Heerewaarden voor het verleggen van de Maasdijkstraat in verband met de opstelling van een laad- en losbrug
Datering:
1932
Omvang:
1 stuk

Kenmerken

Datering:
1883 - 1984
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,37